I år firar Allsvenskan 100 år och där Umeå FC är en av 67 klubbar som spelat i landets högsta serie. Det kommer man uppmärksamma i hemmamatchen mot Piteå den 23 augusti där man bland annat kommer spela i en replikatröja från den allsvenska säsongen 1996.

– Den allsvenska säsongen är en stor milstolpe i föreningens historia och det är en stolthet att vara en av 67 klubbar som tillhört landets högsta serie och något vi vill uppmärksamma, säger klubbchef Markus Wikström.

En del i firandet är att man kommer spela i replicatröjor som efterliknar den man spelade i 1996.

– Personligen är det den tröjan jag assosierar Umeå FC främst med. Den bringar tillbaka många minnen och vi hade otroliga spelare den säsongen där många idag är klubbens största ikoner, säger Wikström och lägger till:

– Dessutom bär den vår orginal-logo, något som alltid uppskattas.

 

En liten tvist är att man valt att placera ut årets dräkt-partners på tröjan.

– I vanliga fall när klubbar tar fram en retro-eller replika-tröja brukar den vara ”sponsorlös”. Men vi valde en annan väg. Dels för att våra sponsorer är en otrolig viktig del av vår verksamhet men vi fick också till en närmare känsla kopplat mot 96-tröjan då vi valt att placera sponsorloggorna på samma platser som då.

Man ger även supportrarna möjligheten att beställa sin egen personliga tröja.

– Vi kommer lägga lagordern den 26 juni och fram tills dess går det bra att köpa sin egen tröja där det ingår både namn och nummer om man så önskar, berättar Wikström.

Har ni planerat något mer till matchen?

– Vi håller på med planeringen, men vi kände att tröjan är en stor del i eventet och därför väljer vi att gå ut med det nu där vi dessutom vill ge suportrarna att lägga beslag på ett ex. Men självklart kommer vi flörta med 96-säsongen på flera olika sätt den 23 augusti.