Efter 17 år vänder han hem. Umeåsonen Ludvig Öhman Silwerfeldt, 32, är klar för Umeå FC. Kontraktet är skrivet på två år.

Ludvig Öhman Silwerfeldt är Umeåsonen och Sandåkern-produkten som lämnade Umeå innan han hade känt på seniorspel. Men nu är det dags. Mittbacken har skrivit på ett avtal med Umeå FC som sträcker sig över säsongen 2025.
– Det känns mycket bra! Dagarna efter att det blev klart så fick man sig en energikick och nu ser jag bara fram emot att sätta igång. Jag skulle också vilja ta tillfället i akt och tacka de som jobbat hårt för att hitta en lösning som gjort det möjligt, säger han.

Varför föll valet på Umeå FC?
– Det har alltid funnits i tankarna att det skulle vara kul att representera sin hemstad, tidigare har det av olika anledningar inte varit aktuellt men nu var det dags.

Det är en välmeriterad spelare som Umeå FC har landat. Säsongen 2007 lämnade han Umeå och Sandåkerns SK för att testa sina vingar. Efter tre år i Kalmars akademi skrev han inför säsongen 2010 A-lagskontrakt med klubben. Totalt blev det fem allsvenska år i Kalmar FF innan han flyttade till Japan och spel i Nagoya Grampus. Han återvände sedan till Sverige där det blev spel i AFC Eskilstuna och Brommapojkarna. Sedan bar det återigen av utomlands, denna gång till de brittiska öarna och Grimsby Town (League two). Efter ett år var han tillbaka på svensk mark och Falkenberg. De två senaste säsongerna har han spelat för Vasalunds IF.
– Om jag ser tillbaka på åren hittills och med tanke på att man var en habil allsvensk fotbollsspelare har jag fått uppleva mycket och många olika platser jag inte trodde mitt fotbollsspelande skulle ta mig. Jag valde en lite annorlunda väg och det är jag glad för, säger han.

Trots sin gedigna meritlista så erkänner han att det kommer bli speciellt att representera Umeå på fotbollsplanen.
– Det är lite nervöst, man vill såklart visa sig från sin bästa sida framför familj och vänner.

Vad känner du att du kan bidra med till årets Umeå FC?
– Utöver mitt fotbollsspelande känner jag att jag personligen tycker det är kul och givande att hjälpa yngre som är i samma position som jag var och drömde om att spela i allsvenskan och ta sig utomlands.

Med ett nykritat 2-årsavtal, vad kliver du in med för målsättning?
– Jag vill vinna. Hålla nollan och försvara mitt mål och ge bollen till mer kreativa spelare högre upp i banan även om jag gärna följer med upp på fasta situationer och knoppar in några bollar per säsong, säger han och fortsätter:
– Någon gång under de här två åren hoppas jag att vi är med och nosar på uppflyttning. Fotbollen i Umeå skulle verkligen behöva det och det är något vi måste sträva efter.

Ludvig kommer att spela i tröjnummer 4. Ludvig anländer till Umeå under torsdagen.

Adam Chennoufi om Ludvig Öhman Silwerfeldt:
– ”Ludde” är en spelare som vi haft ambition att knyta till oss under många år och att tillslut lyckas få hem honom till Umeå känns fantastiskt! Förutom att vi får in en väldigt duktig fotbollspelare så kommer han bidra mycket med sin erfarenhet som han har samlat på sig under sin framgångsrika karriär. Det ska bli väldigt kul att se ”Ludde” i Umeå FC-tröjan.