Efter två år inom UFC Akademi:s verksamhet tar Samuel Nordstrand, 21, klivet upp till Umeå FC och tillträder den helt nya rollen som övergångstränare.
– Det känns väldigt bra att får vara en del av en elitmiljö på seniornivå, men samtidigt också få fortsätta arbeta med akademispelarna, säger Nordstrand.

Till kommande säsong inför Umeå FC en ny roll i ledarstaben; övergångstränare.
– Kortfattat är mitt huvuduppdrag att vara en extra hjälp för spelarna som går emellan akademin och A-verksamheten. Denna roll kommer innebära en tät kontakt övriga tränare i klubben och Adam (Chennoufi) för att ge spelarna som är på bryggan mellan lagen maximala förutsättningar för att de ska kunna lyckas och ta nästa kliv i deras spelarkarriärer.

Varför skulle du säga att den här rollen behövs?
– Rollen växer i hela landet, speciellt hos de större akademierna. Behovet finns för att steget mellan junior till senior är större än många andra tror, förhoppningen är att spelarna ska få ännu fler verktyg och stöttning under vägen för att minska steget. För mig visar det att vi i Umeå FC nu trots små resurser verkligen satsar för att vi på sikt ska få upp ännu fler från vår egen akademi till A-laget. Steget från dagens division 3 (U21) till division 1 (A-laget) är stort, vilket kräver att spelarna får förutsättningar för att minska steget däremellan.

Beskriv dig själv som ledare!
– Ambitiös och strukturerad tränare som alltid vill prestera på topp oavsett om det är en träning, analys eller individuell träning. Gillar att ha en kommunikation med spelarna som är rak och ärlig i fotbollssammanhang, samt kunna stötta och vara till hjälp utanför fotbollen. För mig är rollen som fotbollstränare så mycket mer än att bara stå på planen och hålla i träningar eller coacha en match, för mig är det extremt viktigt att killarna får en helhet från mig som tränare.

Om du tittar neråt i Akademin, hur ser framtiden ut?
– Framtiden ser ljus ut, till och med väldigt ljus. Klubben har tack vare bra scouting fått in duktiga och talangfulla spelare, så materialet inför kommande säsong i akademin är väldigt bra. Många av spelarna i U21 har jag fått jobba med i två år nu, jag vet vad den gruppen har för kapacitet för att lyckas som grupp och på ett individuellt plan.
– U17-truppen består av några från förra årets trupp men den största delen kommer bestå av nya spelare utifrån, men av det jag sett hittills ser den truppen minst sagt lika intressant ut. Gemensamt för båda trupperna är att de består av betydligt fler yngre spelare än tidigare år, vilket jag ser otroligt positivt på.
– Killarna i akademin hoppas jag känner att förutsättningar för att de ska kunna fortsätta utvecklas och ta nästa kliv i karriären finns på plats, nu är det upp till killarna själva tillsammans med oss tränare se till att det blir verklighet.

Adam Chennoufi:
– En stor del i vårt arbete ligger i att få fram spelare från Umeå och i och med detta så skapar vi oss ännu bättre förutsättningar till att lyckas. Samuel har gjort ett väldigt bra arbete i akademin under de två åren han varit hos oss där han varit en väldigt uppskattad ledare. Det är en ledare som besitter stor kunskap och är väldigt ambitiös som dessutom känner alla våra akademikillar sedan innan.