För två år sedan ledde han U21 i Division 2. Nu är Hamdija Comic tillbaka i UFC Akademi som ny U17-tränare.
– Jag trivdes väldigt bra i UFC när jag var i Akademin senast, så det känns som att komma hem, säger han.

Då, 2021, höll han kvar U21-laget i Division 2 med en ”great escape”, laget vann sina tre avslutande matcher och säkrade kontraktet i sista omgången. Nu är Hamdija Comic tillbaka i Umeå FC:s organisation.
– Det är mycket positivt som händer i organisationen och jag känner att jag vill vara med och bidra till utvecklingen av spelare och klubben.
Till kommande säsong kommer han att leda U17-laget och han tar med sig mycket av sin säsong som ansvarig i U21-laget.
– Vi hade duktiga spelare i U21 men jag såg också saker som jag önskade att spelare hade utvecklat mer innan de kom upp till U21 så jag vill försöka göra det med mina killar den här säsongen. Förhoppning är att steget från U17 till U21 blir naturlig och lätt för killarna.

UFC Akademi åkte ur U17 Allsvenskan, men Hamdija ser inga hinder med det.
– Många ser lagets resultat som mått om det har gjorts ett bra eller dåligt jobb men jag lägger mer vikt på spelarnas individuella utveckling när det handlar om ungdomslag, säger han och utvecklar:
– Det är ingen överraskning för mig att vi i Umeå ligger efter i jämförelse med spelare och lagen som våra killar fick möta i U17 Allsvenskan. Det beror på många faktorer men det är viktigt att vi analyserar säsongen och ser till att killar får så bra förutsättningar som möjligt för att kunna utvecklas.

Hamdija kommer ursprungligen från det gamla Jugoslavien (republiken Bosnien och Hercegovina) där han nådde landets tredje-liga som spelare sedan bröt kriget ut och fotbollen stoppades. Några år senare flyttade han till Sverige, men då var spelarkarriären över eller som han själv beskriver det; jag spelade på lägre nivå mest av den sociala aspekten. Det blev tränarspåret i stället.
– Jag har varit tränare i 20 år. Min UEFA A utbildning tog jag redan 2011 men fotbollen är i konstant förändring och det gäller att hänga med och utvecklas hela tiden, säger han och fortsätter;
– Fotboll är min stora passion och jag lär mig fortfarande något nytt i princip varje dag. Jag gillar noggrannhet, planering och bra organisation. Jag försöker alltid komma väl förbered till träning och match och har samma förväntningar på min omgivning. I arbete med unga spelare lägger jag stor vikt på detaljer och individuell utveckling.

Han berättar vidare att han influeras mycket av Barcelona då främst först genom Johan Cruijff och sedan Pep Guardiola men man märker att han verkligen brinner för utvecklingen av unga fotbollsspelare och han har burit med sig mycket erfarenhet under sin långa tränargärning.
– I början av min tränarkarriär ville jag gärna vinna matcher trots att jag tränade U16- och U18-lag. Vi vann mycket men alldeles för få spelare utvecklades tillräckligt mycket individuellt enligt min uppfattning. Efter det ändrade jag mitt sätt att arbeta med unga spelare, berättar han och fortsätter:
– Jag har under de två senaste vintrarna tränat pojkar 9-och 10 år i Umeå FC:s Vinterakademi. Det är väldigt imponerande att se och höra hur snabbt barn lär sig trots ganska höga utmaningar som jag ger de för deras ålder. Vi sammanfattar varje träning efteråt där de visar stor förståelse om det vi har tränat på. Man kan se tydlig utveckling hos de på många plan.