För några veckor sedan meddelade Umeå FC att Magnus Henrysson och Ali Hussein lämnar klubben. Nu är ersättaren klar. Det blir 32-årige Anders Bååth som kommer leda Umeå FC de kommande två åren.
– Extremt inspirerande och väldigt roligt. Jag ser fram emot att börja jobba omgående, säger Bååth.

Anders Bååth kommer senast från ett huvuduppdrag i Åtvidaberg i Söderettan. Nu går flyttlasset ca 86 mil norrut för 32-åringen.
– Det har gått väldigt snabbt, men efter samtal med klubbledningen fick jag en väldigt bra känsla.
Vad var det som tilltalade dig med Umeå FC?
– Förutsättningarna, drivkraften och personerna som jobbar i Umeå FC, som bildar en helhet med stora möjligheter. Umeå är en stor stad, träningsmöjligheterna är bra och truppen känns spännande, säger han och fortsätter:
– Jag har också pratat med en del tidigare spelare, både Viktor Frodig som var i klubben för ett par år sedan, och Roger Sandberg som var i klubben i mitten av 90-talet. Och de två delar den bild jag fått av Markus (Wikström) och Adam (Chennoufi); En välfungerande och familjär klubb där spelarna trivs, är beredda att jobba hårt och har en hög ambitionsnivå.

Anders har en lång och framgångsrik spelarkarriär bakom sig där han fick sin skolning i Brommapojkarnas Akademi redan från 11 års ålder. När han var 17 år gjorde han sin seniordebut i BP totalt blev det bland annat sju allsvenska säsonger i lag som BP, Syrianska och Gefle IF. Även ett år utomlands, i finska SJK, hann han med.
Kände du att du nådde så långt som du kunde nå som spelare?
– Jag tror att alla fotbollsspelare alltid vill lite längre än de når. Den drivkraften att hela tiden göra allt för att utvecklas och bli bättre behöver man ha i fotbollsvärlden. Men i stora drag, ja. Jag tränade extremt hårt, spelade på mina styrkor och gav alltid 100%.

Många tidigare spelare som idag är tränare har sagt att intresset för att bli tränare en dag brukar komma nånstans när man börjar närma sig slutet av karriären. Hos Anders har tankarna funnits längre än så.
– Det har funnits där under hela min karriär, och när tillfället var rätt möjligheten dök upp 2016 att ta över P16 i Gefle tvekade jag inte en sekund. Att vara tränare är en helhet på ett annat sätt än när man var spelare, och även om det innehåller utmaningar konstant så stortrivs jag.
Du har haft en del tränare under spelarkarriären, vilka har gjort störst avtryck hos dig?
– Kim Bergstrand hade jag som tränare i 2,5 år, sista tiden som junior och första tiden som senior i BP.
– Sen hade jag Roger Sandberg i Gefle IF under 2014-2016, och sedan Olof Mellberg i BP 2017. Det är tre tränare som satt ett stort avtryck på mig.

2021 ledde han BP:s 19-åringar till SM-guld samtidigt som han gjorde sitt sista år som fotbollsspelare. 2022 fick han sitt första senioruppdrag i Österlen i Division 2 och ifjol basade han över anrika Åtvidabergs FF i Division 1 Södra. En säsong som slutade på ett brutalt sätt för laget. Inför den sista omgången riskerade sex (!) lag att hamna under nedflyttningsstrecket. Åtvidaberg förlorade sin match mot Vänersborg med 3-2 och drog därmed kortaste strået och åkte därmed ur serien.
Med några veckors betänketid: hur var säsongen nu när du summerar den och vilka erfarenheter tar du med dig från året?
– Utmanande, lärorik och brutal, säger Anders och fortsätter:
– En stark försäsong och en inledning på säsongen där segrarna radades upp, sedan blev det ett energitapp under slutet av våren. För att övergå i ny energi när ett par värvningar kom in. Sedan var de sista fem veckorna extremt tuffa, det är sanningen. Vilket gjort att man funderat och diskuterat fotboll och olika situationer med många andra tränare och spelare. Även hur viktigt det är med detaljer i träningsupplägg och gruppdynamik.
– Med brutal menar jag att i minut 71 i sista matchen låg vi 11a, vilket hade varit den bästa placeringen klubben kommit på sedan 2017. 19 minuter och två mål senare är man på nedflyttningsplats. Det blev ett brutalt slut, men också en säsong med väldigt mycket utmaningar och lärdomar.
– Bland annat vikten av att ha en stark och driven kärna, att hålla uppe energin i gruppen i 30 omgångar och hur man parerar olika situationer som uppstår samt en konstant utveckling träningarna, taktiken och matchcoachningen.

När Anders beskriver sig själv som tränare så säger han strukturerad, energifull, påläst och bestämd.
– Det kommer hela tiden finnas ett syfte och en tanke med det vi gör på träning och match.

På frågan om vilken fotboll han vill spela så säger han:
– En intensiv och energifull fotboll, där vi kommer lägga en stor vikt vid ett aggressivt presspel, både högt och lågt.
– Offensivt handlar det enligt mig om att ställa frågor och skapa numerära övertag och på så vis ta oss fram till bra ytor genom vår kvalité och skicklighet och därifrån skapa målchanser och göra mål.

Så vad kan vi då förvänta oss av ett Umeå FC under Anders Bååths ledning?
– I grund och botten en hög kravställning på oss själva. Vi kommer träna hårt och intensivt för att orka spela en högintensiv fotboll. Ett starkt kollektiv där vi sätter oss i situationer offensivt där numerären och kvalitén gör att vi skapar målchanser och gör mål.
– Defensivt ska vi som sagt var strukturerade, aggressiva och orka ha ett intensivt försvarsspel i 90 minuter.

Under januari går flyttlasset för Anders till Umeå. Det mesta kretsar kring fotboll i Bååths liv, men finns det några andra intressen i Järfälla-sonens liv?
– Det blir en hel del fotboll, det kan jag börja med att erkänna. Men träning i allmänhet, golf, padel, löpning, gym.
– Ska man berätta något skiljt från sporten så blir det att resa och äta gott.

När gör du ditt första pass med laget?
– Vi är just nu i planeringsstadiet av december och inledningen av 2024.
– Så snart som möjligt är det bästa svar jag kan ge. Helst under december, och i annat fall början av januari. Och tills dess kommer vi prata med alla spelare och sätta en struktur för egenträning.

 

Adam Chennoufi om Anders Bååth:

– Anders är en dedikerad och framåtsträvande fotbollstränare med en god erfarenhet av vad som krävs av en fotbollsspelare på högre nivå. Vi tror att Anders och Umeå FC har en spännande resa framför sig där vi tillsammans ska utvecklas och åstadkomma framgångar.