Umeåsonen William Ekenberg, 26, återvänder till Umeå FC. Kontraktet är skrivet på ett år.

Hårt jobb lönar sig och det är William Ekenberg ett bevis på. Under åren 2012-2014 tillhörde han Umeå FC:s nystartade ungdomsverksamhet. Nu är han tillbaka i Umeå FC.
– Det känns jättebra och jättekul att vara tillbaka. Nu officiellt som en A-lagspelare istället för en ”akademispelare”. För mig har det alltid funnits en strävan att få komma tillbaka och representeras Umeås bästa lag nån gång! så ska bli fantastisk roligt att få sätta igång säsong 2023

Trots att det var länge sedan blickar han tillbaka till sin tid i Akademin som en väldigt bra och rolig tid.
– Oj, det finns mycket som jag kommer ihåg, speciellt fotbollsmässigt. Men det första som jag kommer att tänka på framförallt är att det var väldigt roliga år! Där man fick dela dessa år med fantastiska lagkamrater, det var väl lite synd att det vart så relativt kort tid tillsammans.
– På det stora hela var det en stor omställning, där man gick från att framförallt mäta sig med de bästa i sin ålder från Umeå till att få mäta sig med de bästa i Sverige genom att vi spelade både Pojkallsvenskan och Juniorallsvenskan. Precis som dagens akademispelare får göra, säger Ekenberg och fortsätter:
– Utöver det var det en väldigt lärorik period som var lite av en ögonöppnare för hur många duktiga fotbollspelare som finns och vill mycket med sin fotboll, och vad som faktiskt krävs för att man ska ” lyckas med sin fotboll”, säger han och tillägger:
– Nu med facit i hand, att det känns fantastisk att få ha haft turen att få ha Daniel Bäckström (U21-förbundskapten för Sverige) och Maths Elfvendal (MV-tränare i svenska herrlandslaget) som tränare med tanke på vart det är idag. Även om detta nu endast var i början av deras tränarkarriärer, märktes det vilket driv de redan hade då, så jag är inte alls förvånad över deras framgångar!

Ekenberg blir den första spelare sedan Akademin startades som tar ”den längre vägen”, dvs från Akademin via andra klubbar och sedan tillbaka till Umeå FC.

Vad är ditt tips till spelare som hamnar i samma läge?
– Jag tycker nog att det viktigaste man måste fråga sig själv om man befinner sig i en liknande situation är varför spelar man fotboll eller idrottar överhuvudtaget? Och detta gäller oavsett om om du har tillhört en akademi tidigare eller aldrig fått chansen. Så som jag ser det är den viktigaste drivkraften i det hela dig själv och att fotboll faktiskt är någonting som man tycker är riktigt, riktigt kul och vill lägga ner tid på.
– Såklart kan det finnas fördelar med att tillhöra akademier, men det är ingen garanti, utan man ska hitta en miljö där man kan utvecklas och där människor runtomkring tror på dig. Utöver det finns nog inte så många revolutionerade tips jag kan ge så det landar nog i några klyschor; Njut och ha kul när du spelar fotboll, tro på dig själv och din förmåga, om inte du gör det vem ska annars göra det?, Ingenting kommer gratis, vill man någonting måste jobba för det, var sig när det kommer till fotboll eller livet i allmänhet, bara för att du inte tillhör en viss förening eller spelar på en viss nivå i en tidig ålder betyder det inte att det är kört, det finns många olika vägar inom fotboll som man kan gå, vilket kanske är det viktigaste att bära med sig tillsammans med att man ska ha kul!

Han kommer från en stark Division 1-säsong med Team TG där han bland annat gjorde fem mål.
– I och med att det var mitt debutår i Division 1 så var det såklart lite speciellt och det krävdes några matcher för att vänja sig och komma in i ”division 1-kostymen”. Men det har varit något som jag har längtat att få göra under en längre tid. Trots att det tabellmässigt vart en besvikelse så är jag relativt nöjd med min egna prestation men att det känns som jag har ännu mer jag kan få ut detta år med ufc

Hur skulle du beskriva dig som fotbollsspelare?
– Brukar låta andra få göra det jobbet. Men om jag skulle nämna några egenskap så är det väl: kvick, snabb spelare som gillar att utmana och kombinera spelet med mina medspelare. men såklart en lagspelare också

Ekenberg har tränat med Umeå FC sedan träningarna drog igång i början av januari och han har fått en bra känsla.
– Som vanligt när det är nånting nytt är det alltid lite speciellt, man ska hitta relationer och lära känna de andra på planen vilket tar lite tid ibland. Men överlag så har det känts bra och jag tror det bara kommer bli bättre ju mer tid man får jobba med varandra, det märks att det finns mycket talang och duktiga fotbollspelare i truppen som jag ser framemot att få spela med.

Vad har du för målsättningar för säsongen som kommer?
– Jag har inte hunnit bestämma några specifika mål än, men som vanligt är det att fortsätta utvecklas och försöka ta nästa steg i sin utveckling. Lagmässigt så strävar jag så högt som möjligt, där vill jag vara med och slåss om topplaceringarna!

Adam Chennoufi om William Ekenberg:
– William är en spelare som kan användas på många positioner offensivt. Han kommer från en stark säsong med Team TG där han bland annat gjorde fem mål. Han har ett stort Umeå-hjärta och är ett bevis på att det finns olika vägar inom fotbollen.