Provspel med allsvenska IK Sirius, ett nyskrivet fyraårs-avtal och uttagen till Morgonsdagens Stjärnor. Det har varit en händelserik säsong för Umeå FC:s 19-årige backtalang Rasmus Andersson.

Året började med att han, trots 2,5 år kvar på sitt tidigare kontrakt, kritade på ett nytt avtal som sträcker sig över säsongen 2025. Sportchefen Adam Chennoufi sa då bland annat; ”Rasmus är en av många spelare från vår akademi-verksamhet som vi tror mycket på. Han har gjort stora framsteg sedan han flyttades upp till vårt A-lag vilket också uppmärksammats av allsvenska klubbar”. För Rasmus själv var det aldrig någon tvekan att sätta bläcket mot papperet.
– Det kändes bra då jag trivs i klubben och att klubben också tror mycket på mig. Så det var inget jag behövde fundera över mycket, säger han.

Sedan bara några dagar senare blev han inbjuden till provspel till allsvenska IK Sirius. Det blev en vecka nere hos Uppsala-klubben, en erfarenhet som var både spännande och givande.
– Det var spännande och roligt att se hur det är på den nivån, både på fotbollsplanen och utanför densamma.

Under Rasmus första år i Umeå FC blev det endast några korta inhopp, under 2022 blev det desto mer speltid för den 18-årige Ersboda-produkten. Han startade nästan hälften av matcherna och kom sammanlagt upp i 19 matcher.
– Jag känner att jag utvecklats mycket den här säsongen och tagit stora kliv i min utveckling. Jag har spelat med och bredvid spelare som har lärt mig mycket, säger han.

Desto tyngre gick det för laget som tillslut säkrade Ettan-kontraktet i den sista omgången av Ettan Norra.
– Jag tycker inte att vi kom upp i den nivå som vi borde varit på, men vad det beror på vet jag inte. Jag ser det dock som en bra erfarenhet som man får ta med sig in i kommande säsong, menar han.

Trots att säsongen tog slut i början av november så var den inte slut för Rasmus del. Tillsammans med Pontus Eriksson blev han uttagen till Ettanfotbolls talangmatch, Morgondagens Stjärnor, där de främsta talangerna från den norra Ettan-serien möter den södra seriens dito. En match norr-laget vann med 4-0.
– Det var en rolig upplevelse både på och utanför planen. Att få träffa nya personer och få spela en match med duktiga fotbollsspelare i ens egna ålder. Det finns mycket talanger i Ettan.

Nu lägger Rasmus en händelserik säsong till handlingarna och har redan börjat blicka framåt mot nästa.
– Jag kliver in med samma inställning som denna säsong, dvs. utvecklas än mer som spelare samt att vi som lag ska göra en bra säsong, avslutar han.