2022 blev ett riktigt genombrottsår för Pontus Eriksson. Inte nog med att han var en starkt bidragande orsak till att Umeå FC behöll sin Ettanstatus och att han blev uttagen till Morgondagens Stjärnor. Han är även mottagare av stipendiet Swooshbollen – Till Anders Svenssons minne.
– Jättekul att klubben och folk runt omkring tycker att man har bidragit både på och utanför planen. De sporrar en att fortsätta bidra till Umeå FC och för Umeå. Jag är jättestolt, säger han.

Ifjol fick han känna på division 1-fotboll. Efter detta år kan man säga att han är varm i kläderna. Ersmarks-fostrade Pontus Eriksson spelade hela 17 matcher från start.
– Som målvakt har jag utvecklats generellt av att få spela mer matcher på den här nivån och för varje match jag fick spela kände jag att jag blev bättre och bättre. Jag har även tagit mer plats genom kommunikation, ansvar, mod och pondus. De är också något jag behöver fortsätta jobba ännu mer på för ta ännu större kliv.

Umeå FC gick som sagt igenom ett tufft år på fotbollsplanen men konkret vad det berodde på har Pontus svårt att förklara.
– Vi började väldigt lovande både spelmässigt och poängmässigt i början på säsongen. Det kändes som vi hade något på gång men sedan hamnade vi i en formsvacka och hade svårt att hitta tillbaka till den positiva starten. Det är svårt att sätta finger på exakt vad de berodde på.

Att han själv steppade upp när det gällde som mest är det dock ingen tvekan om. Det som fastnar på näthinnan är de avgörande räddningarna både mot BK Forward och Karlstad Fotboll i avslutningsmatcherna.
– Det är självklart roligt att få vara med och bidra. De kändes otroligt viktigt för mig som Umeåkille att kontraktet skulle säkras. För min egen del har det känts bra. Jag har spelat med en bra inställning för att verkligen vinna och säkra kontraktet. Personligen har jag tagit större kliv för varje match jag har fått spela. Vilket är superkul!

Hur bra erfarenhet tycker du att det var att få spela den typen av matcher som betydde så mycket i slutet?
– De är klart att de ger erfarenhet att spela viktiga matcher. Framför allt viktigt att vi kunde gå ihop som grupp och verkligen kriga i varje match och reda ut stormen.

Han belönades även med en plats i Morgondagens Stjärnor, där de bästa talangerna i Ettan-serierna tas ut för att spela en match mot varandra.
– Självklart superroligt. För två säsonger sedan fick jag min hälsena avsliten vilket var extremt tufft och genom att bli uttagen blir det ett kvitto på allt slit och hårt jobb man har lagt ner. Det blir framför allt en morot för mig att fortsätta jobba hårt inför framtiden, säger han fortsätter:
– Framför allt en rolig grej att få träffa nya unga spelare med samma ambitioner och få göra de genom en uppvisningsmatch. De var kul!

Inte nog med det. Pontus är även mottagare av Umeå FC:s och Swoosh:s stipendium Swooshbollen – Till Anders Svenssons minne.
– Jättekul att klubben och folk runt omkring tycker att man har bidragit på och utanför planen. De sporrar en att fortsätta bidra till Umeå FC.

Nu väntar ett break innan ni kör i gång igen i januari, vad ska du göra på din lediga tid?
– Det ska bli skönt att få några dagar ledigt och vila efter urladdningen där på slutet för att sedan jobba stenhårt från januari. Jag ska spendera mycket tid med tjejen och familjen. Framförallt kommer brorsan (Anton Eriksson) hem från sin säsong i IFK Norrköping och ska bli jättekul och få spendera tid med honom. 

Swooshbollen 2022, motivering:

”Pontus har med sin inställning, vilja och beslutsamhet kombinerat med goda insatser på planen i avgörande lägen varit en viktig del av Umeå FC under 2022.

Under året har Pontus tagit stora kliv i sin utveckling som spelare samt som ambassadör för föreningen. Med stora insatser när det gällde som mest steppade Pontus upp och var en stark bidragande orsak till att Umeå FC behöll sin Ettan-status.”

Om Swooshbollen – Till Anders Svenssons minne

Swoosh Sverige AB och Umeå Fotbollclub har gemensamt instiftat ett stipendium till Anders Svenssons minne att med start 2020 årligen utdelas till en fotbollstalang tillhörande Umeå FC:s yngre spelargarde.

 Anders Svensson gick alldeles för tidigt bort i slutet av 2019 efter att genom en räcka av år varit en stor och uppskattad fotbollsprofil i vida kretsar, men främst kring Umeå och ortens Fotbollclub där han agerade i roller som tränare, klubbchef och styrelseledamot samtidigt som han vid sin bortgång var en uppskattad medarbetare hos Swoosh Sverige AB.

Mottagaren av Swooshbollen ska vara en ung, ambitiös spelare och samtidigt en positiv förebild med stark personlig karaktär som ska vara verksam inom Umeå FC-familjen där han även ska bidra till lagets framgångar.

Mottagaren erhåller ett belopp på 10.000 kronor att nyttjas för vidare förkovring inom fotbollssporten.

Mottagaren utses av en kommitté bestående av två ledamöter från Umeå FC, två från Swoosh Sverige AB och en familjemedlem.

Tidigare mottagare:

2020: Jens Stigedahl

2021: Hugo Bergström