Motvinden piskade Umeå FC hårt i ansiktet under 2022. Vi satte oss ner med sportchefen Adam Chennoufi för att reda ut vad som gick fel samt hur arbetet framåt ser ut.

Ungefär en månad har gått sedan tävlingssäsongen 2022 tog slut. På sportchefen Adam Chennoufis rum är det fullt med noteringar på anslagstavlan under rubriken ”Att göra”.
– Det är den perioden nu, då det är mest hektiskt, säger han och lägger till;
– Sen kan jag inte påstå att säsongen varit särskilt lugn.

Alla vet nog vad han menar. Umeå FC kommer från en tung resultatmässig säsong. Man säkrade kontraktet i den sista omgången borta mot Örebro Syrianska (även om det var klart i teorin i och med poängen i hemmamötet med Karlstad omgången innan). Så vad var det som gick snett?
– Det är såklart en kombination av många olika saker. Men vi fick inte till den kollektiva helheten. Våra motståndare ska uppleva oss mycket tuffare och kompaktare än vad vi visade i år. Vi tappade vår identitet.

Säsongen inleddes dock på ett strålande sätt. Premiärsegern med 4-0 mot den slutgiltiga serietrean Vasalund var nånting utöver det vanliga. Den matchen följdes upp av en seger i bortamötet med Hammarby TFF samt en poäng mot Sollentuna. Efter tre omgångar var Umeå FC serieledare. Men sedan började motvinden piska i ansiktet.
– I vissa matcher hade vi väl inte marginalerna med oss men överlag så såg vi inte ut som en helhet ute på planen. Vi hade inget jättebra försvarsspel och inget jättebra anfallsspel. Det var mellanmjölk, menar Chennoufi och fortsätter:
– Vi gjorde några justeringar och fick en kortvarig effekt på det innan sommaren.

Det han menar är de tre raka segrarna mot Sylvia, Haninge och Piteå. Vid det här laget var truppen hårt drabbade av skador och man åkte till Sandviken med endast två avbytare.

Början på hösten skulle bli en mardröm. Trots en bra spelmässig match mot Karlstad blev det förlust med 1-0 och sedan radade man upp ytterligare fyra raka förluster. Vid det här laget hade avståndet till det negativa kvalstrecket krympt avsevärt. Man lyckades dock ta sju poäng mot bottenlagen Motala, Täby och Team TG men efter förlusterna mot Haninge och FC Stockholm tog man beslutet att entlediga huvudtränare Benjamin Kinnunen Nassiri. Ersatte gjorde Magnus Henrysson och Steve Galloway.
– Vi behövde ruska om truppen. Ibland behövs nya röster och vi visste att ”Henry” och Steve var rätt personer att kunna ta säsongen i mål, säger Chennoufi.
Och det gjorde man. Umeå FC slutade tillslut på en tolfte plats i Ettan Norra, två poängs marginal till kvalstrecket.
– Man kan helt klart summera det som en jobbig säsong.
Var det något som ni kunnat göra annorlunda?
– I efterhand finns det såklart vissa saker som man hade gjort annorlunda, tyvärr är det för sent och nu kan man bara lära av misstagen och försöka göra det bättre till nästa säsong.

Men trots det resultatmässigt tunga året finns det positiva delar att ta med sig menar Chennoufi.
– Vi ser en stor vinning i att ha släppt fram många ”egna” spelare, det strategiska arbetet bygger på att dom får matchtid och erfarenhet, så det är väldigt positivt. Med våra ekonomiska förutsättningar är det avgörande att vi lyckas producera egna generationer som blir slagkraftiga på elitnivå.

Hur blir det med Henrysson och Galloway?
– ”Henry” och Steve kommer alltid vara viktiga personer för klubben. Får vi nyttja dom i roller och upplägg som passar alla så vore det toppen, säger han mystiskt.
Vad säger du om kontraktsläget?
– Vi har 13 spelare på kontrakt, så det känns bra. Vi vet vart vi har alla och kan börja fylla på utifrån behov, säger Adam och återkommer till strategin:
– Många av de som har kontrakt tog stora steg denna säsong och vi räknar med att se en utveckling hos samtliga även kommande säsong. Vi ska fortsätta lita på våra egna spelare samt spetsa till utifrån.

Chennoufi berättar att det dock kommer fyllas på i varenda lagdel.
– Vi kommer behöva ta in spelare i backlinje, mittfält och anfall. Det blir helt enkelt att titta brett, men vi har saknat en målfarlig anfallare och det är något vi prioriterar i vårt sökande.
Hur nära är ni att signa någon spelare?
– Det är många krokar ute men ingen spelare är nära innan kontraktet är signerat, säger han skrockfullt.

Laget avslutade fotbollsträningarna den 17 november och har nu ledigt tills man drar igång igen i början på januari.
Kommer vi att få se några provspelare då?
– Så kan det bli, vi kommer starta upp med de kontrakterade men även ha en del provspelare därefter.

I Adams roll som sportchef innefattar det även det sportsliga ansvaret för UFC Akademi. Vi börjar med U21-laget. Det blev respass ur division 2 och kommande säsong väntar spel i division 3.
– Man önskar såklart att vi klarat av att behålla platsen i division 2, det är dock inget som förvånar mig i och med att laget har en tydlig föryngring. En stor bidragande faktor var även att A-laget släppt fram fler unga spelare i startelvan i Ettan vilket inneburit att vi inte skickat ner lika många A-lagsspelare till division 2 för matchtid.

Däremot så höll sig U17-laget kvar i U17 Allsvenskan. En viktig del i det strategiska arbetet.
– Det är viktigt att U17 höll sig kvar, den serietillhörigheten värderas högt av spelare som vi vill se i vår verksamhet. Det känns extra glädjande att vi lyckades behålla den platsen med även här ett yngre lag än övriga lag i serien.

Under hösten så skrev man även för första gången i föreningens historia Akademi-kontrakt med tre spelare, Tintin Lindgren, Bror Nilsson och Felix Rhodin.
– Det är tre spelare som vi håller väldigt högt, vi vet att dom är eftertraktade och vi är stolta över att dom valt att stanna hos oss. Det är en viktig del i strategin att vi får behålla sådana spelare och även viktigt att dom redan nu får känna på en ny nivå av elit.
Vad har du för bild över lag när du tittar neråt i UFC Akademi?
– Jag känner mig väldigt hoppfull inför framtiden. Vi har påbörjat något långsiktigt i alla lag från U17 upp till A-lag. Vi ser exempelvis 07:or från start i division 2 samt 05:or och 03:or i A-laget. Det ska bli väldigt spännande att följa utvecklingen av kommande generation.

Som sagt, det är en hektisk tid för sportchefen Adam Chennoufi.