Bakgrund

Umeå FC startade sin nuvarande Akademi-verksamhet, U17 samt U21-lag, år 2012. Sedan 2013 har man ingått i SEF:s (svensk elitfotboll) certifieringsmodell. En modell som ger riktlinjer, vägledning samt årligen utvärderar alla medlemsklubbars verksamheter dvs. kvalitetssäkrar klubbarnas verksamheter.

Inför 2021 så uppgraderades SEF:s akademicertifiering. Efter 14 månaders arbete presenterade man slutligen Elitcertifiering 2.0. Den innehåller tio grundkrav som en medlemsförening måste inneha i sin verksamhet. Ett av grundkraven ligger under rubriken Verksamhet och lyder enligt följande; Föreningen skall ha minst 4 lag i åldrarna P10-P15.

Detta var även ett grundkrav före 2021, men Umeå FC fick då dispens för att man bedrev sin Vinterakademi-verksamhet. Den dispensen gäller inte under Certifiering 2.0. Detta betyder att Umeå FC sedan ifjol inte har en certifierad och därmed inte kvalitetssäkrad Akademi-verksamhet.

Håkan Bäckström, ordförande Umeå FC

”Efter att vi i slutet av 2021 genomfört vårt strategiarbete var det en enhällig styrelse som ansåg att det är Umeå FC:s ansvar gentemot Umeås fotbollsungdomar att ha en kvalitetssäkrad Akademi-verksamhet. Vi stod inför ett vägskäl där vi var tvungen att välja att antingen följa utvecklingen inom svensk fotboll eller stå kvar på perrongen. I slutändan var det valet enkelt.”

Läs mer om SEF:s akademicertifiering här.

 

Verksamhet

Under 2023 kommer Umeå FC att starta följande verksamheter:

  • Bollek, 5 – 6 år, pojkar och flickor
  • Lag, 7 – 12 år, pojkar (breddverksamhet)

På två alternativt tre år har Umeå FC då en fullskalig barn- och ungdomsverksamhet som då ser ut som följer:

  • Bollek, 5 – 6 år, pojkar och flickor
  • Lag, 7 – 12 år, pojkar (breddverksamhet)
  • Lag, 13 – 15 år, pojkar (elitförberedande verksamhet)
  • Lag, 16 – 19 år, pojkar (elitverksamhet) Denna verksamhet finns redan idag

Håkan Bäckström, ordförande Umeå FC

”Som ni förstår är detta ett stort arbete vi har framför oss. Därför har vi valt att endast starta lag i vår breddverksamhet, dvs. detta i åldrar då flest ungdomar spelar fotboll, för att sedan år för år kunna växa ihop vår kedja.”

 

”Umeå-modellen”

Fotbolls-Umeå är uppbyggd på ett speciellt sett i jämförelse med övriga fotbolls-Sverige. Umeå FC är det enda laget i Sveriges tre högsta ligor på herrsidan som inte bedriver en barn- och ungdomsverksamhet i egen regi. Umeås systemet är uppbyggt utifrån stadsdelar och då per automatik även skolor på dessa stadsdelar. Umeå FC tycker att det är ett bra system och något man vill värna om.

Därför har Umeå FC inlett ett samarbete med Minervaskolan, en skola som idag har elever från olika områden i Umeå och inte har någon naturlig koppling mot någon förening, för att bibehålla detta unika system. Dessutom är Minervaskolan den skola som ligger geografiskt närmast Umeå FC:s grundverksamhet, dvs. Gammlia-området (förutom Maja Beskow som man redan har ett samarbete med gällande NIU-verksamheten).

Det innebär konkret att alla elever som går/börjar på Minervaskolan kommer att erbjudas plats i Umeå FC:s ungdomslag. Fyller man inte lagen med elever från Minervaskolan så kommer Umeå FC att upprätta en intresseanmälan där man som spelare får anmäla sitt intresse att börja spela i Umeå FC. Inriktningen är, likt stadsdelsklubbarna, runt 20 spelare/lag. Ett lag i varje åldersgrupp.

I breddverksamheten (7-12 år) är det först-till-kvarn-principen som gäller om inte platserna fylls av elever från Minervaskolan.

I den elitförberedande verksamheten (13-15 år) har Umeå FC möjlighet att välja vilka spelare som skall komma in av de som anmält sitt intresse om inte platserna fylls av elever från Minervaskolan.

I och med samarbetet med Minervaskolan får Umeå FC också en naturlig bas för verksamheten då tränings- och match-verksamheten kommer att ske på skolans konstgräsplan.

Håkan Bäckström, ordförande Umeå FC

”Vi vill såklart värna om den struktur som Umeå har idag som innebär att alla skolor har en naturlig koppling till en förening. Därför känns det helt rätt att koppla vår verksamhet, likt alla andras, till en skola för att på ett smidigt sätt ”hitta vår plats på Umeå-kartan”. Vi är väldigt glada över att Minervaskolan tror på oss och vill vara med på vår resa framåt. Det betyder otroligt mycket för oss.”

 

Personal

Den 1 november 2022 inledde Patrik Sundström sin tjänst (100%) som barn- och ungdomsansvarig på Umeå FC:s kansli. Patrik kommer från en tjänst som sektionsansvarig på IKSU, en tjänst han suttit på i 16 år. Patrik har även ledarbakgrund i både Umeå FC:s A- respektive Akademi-verksamhet.

Sedan 2021 jobbar Adam Chennoufi som sportchef för både Umeå FC och UFC Akademi (16-19 års-verksamheten).

Håkan Bäckström, ordförande Umeå FC

”Att få in Patrik i denna verksamhet känns otroligt bra. Han har en lång och gedigen föreningserfarenhet från sitt tidigare arbete på IKSU samt att han själv även varit ungdomsledare. Detta är en stor satsning för Umeå FC och vi är väldigt mån om att det ska bli bra och därför känns denna rekrytering helt rätt för oss”

 

Styrdokument

En sådan omfattande verksamhet kräver stor transparens. Arbetet med klubbens styrdokument är i full gång och är snart färdigställda. När dessa är klara kommer de att publiceras offentligt för allmänheten.