Den finska målvakten Miikka Mujunen, 25, är klar för Umeå FC. Kontraktet är skrivet över säsongen 2022.
– Jag är väldigt exalterad över att skriva på för Umeå FC och jag ser fram emot att börja jobba med laget och träffa alla, säger ”Muju”.

Den finska målvakten kommer senast från det finska andraligalaget RoPS. Nu har han skrivit på ett ett-årsavtal med Umeå FC.
– Jag valde Umeå FC för att klubben känns som ett bra val för mig vid denna tidpunkt av min karriär och det här är ett bra tillfälle att bli en del av en fantastisk klubb! Jag vill utvecklas som spelare och jag tycker att Umeå FC och Umeå som stad är en bra plats för det. Jag har bara hört gott om klubben så det är också därför jag valde Umeå FC.

Berätta om din fotbollskarriär!
– Jag började spela fotboll i FC Kuusysi i Lahtis när jag var fem år och spelade där tills jag skrev på ett avtal med stadens topplag FC Lahti. Jag spelade i FC Lahti i sex år och fick stor erfarenhet från Finlands toppfotboll.
– Efter sex år skrev jag på för FC TPS i Åbo och stannade där i tre år där jag upplevde en uppflyttning och två nedflyttningar så åren i Åbo var fulla av känslor.

Fjolåret höll på att sluta i dundersuccé för Mujunen och hans nya klubb RoPs (Rovaniemi) men man föll på målsnöret.
– Vi hade ett riktigt ungt lag och spelade bra och avslutade säsongen med en andraplats och fick en plats att spela om uppflyttning till högsta nivån.

Han har även representerat de finska ungdomslandslagen från 15 till 19 års ålder.

Beskriv dig själv som målvakt!
– Jag skulle beskriva mig som en ganska modern målvakt. Jag gillar att öppna spelet nerifrån med korta passningar och kombinationer. Jag vill förhindra motståndares potentiella målchanser i förväg genom att läsa spelet och vara proaktiv.

Nu ser han fram emot en ny utmaning i ett nytt land, stad och lag.
– Mitt mål från säsongen är att hjälpa laget så mycket jag kan att gå upp till Superettan. Självklart är mitt mål att spela så många matcher jag kan och vara den målvakt som laget kan lita på.

Adam Chennoufi om Miikka Mujunen:
– Miikka kommer från en väldigt bra säsong i RoPs och har även erfarenhet från spel i stora klubbar som Lahti och TPS. Det är en målvakt som är aktiv, bra med fötterna samt duktig på att kommunicera med sin omgivning. Det skall bli intressant att följa Miikkas utveckling tillsammans med Måns och Pontus under Kims ledning.