Under 2020 instiftade Umeå FC tillsammans med Swoosh ett stipendium, Swooshbollen, till Anders Svensson minne. Mottagare 2021 är Hugo Bergström.
– Det känns enormt kul och motiverande! Det varit en speciell säsong för min egen del med många missade matcher pga. skada känns de extra kul att få ett sånt hedrande avslut som att ta emot Swooshbollen, säger Bergström.

En fotskada i under 2020 tvingade Hugo till en operation efter säsongen. Därefter följde en längre rehabperiod.
– Självklart var första halvan av denna säsong extremt tuff. Man missar inte bara en massa matcher utan även den viktiga försäsongen där man lär känna de nya lagkamraterna och börjar bygga gemenskapen. Jag vill dock ge stor eloge till alla mina lagkamarater som hjälpte mig komma in i gruppen och träningstempot från dagen man var tillbaka i träning, säger han.

Känner du av skadan nånting idag?
– Foten är mer eller mindre helt fri från all smärta i dagsläget men under nuvarande uppehåll har man en gyllene chans att stärka upp den extra.

Efter en rehab- och uppbyggnadsperiod under 2020:s första sex månader var det så äntligen dags för matchpremiär
för Bergström. En härlig känsla för honom efter allt som han tagit sig igenom.

– Det var ren och skär glädje att kliva ut på planen efter cirka sex månaders frånvaro. Träna hade man gjort ett par veckor men inget slår känslan av att spela match för sitt lag, säger han.

Hur tycker du att din fotbollssäsong var nu när man summerar den någon vecka efter sista matchen?
– Det är såklart väldigt svår att summera då man inte var med så mycket. Men efter förutsättningarna får jag väl ändå ge min egen säsong tre plus, dvs. helt okej. Höjdpunkten var att få spela mot GIF Sundsvall i Svenska cupen inför våra fans.

Under året har han dessutom klivit ner och spelat matcher i UFC Akademi. Efter en tuff säsong så blev det ett lyckligt slut när man i sista omgången lyckades säkra nytt kontrakt. Man lyckades besegra Team TG och Täfteå i de två sista omgångarna, matcher där dessutom Hugo gjorde mål i båda matcherna.
– I och med läget vi var i inför dem två sista matcherna var de självklart en oerhörd lättnad att både få göra sitt första och andra mål för säsongen i två av säsongen viktigaste matcher.

Efter en tuff säsongen i ryggen blickar han nu framåt till 2022.
– Min förhoppning är att vi som lag ska kunna va med och slåss i toppen nästa år. Vi såg redan denna säsong att vi inte alls är långt ifrån då det även var en relativt stor skara av topplag. En femte plats är inget vi är missnöjda med men givetvis
är och kommer alltid vårt mål vara att ta klivet upp. Personligen hoppas jag på att få vara skadefri så mycket som möjligt och
få slåss om startplats från dag ett, avslutar mottagaren av Swooshbollen 2021 Hugo Bergström.

Om Swooshbollen – Till Anders Svenssons minne samt motivering:

Swoosh Sverige AB och Umeå Fotbollclub har gemensamt instiftat ett stipendium till Anders Svenssons minne att med start 2020 årligen utdelas till en fotbollstalang tillhörande Umeå FC:s yngre spelargarde.

Anders Svensson gick alldeles för tidigt bort i slutet av 2019 efter att genom en räcka av år varit en stor och uppskattad fotbollsprofil i vida kretsar, men främst kring Umeå och ortens Fotbollclub där han agerade i roller som tränare, klubbchef och styrelseledamot samtidigt som han vid sin bortgång var en uppskattad medarbetare hos Swoosh Sverige AB.

Mottagaren av Swooshbollen ska vara en ung, ambitiös spelare och samtidigt en positiv förebild med stark personlig karaktär som ska vara verksam inom Umeå FC-familjen där han även ska bidra till lagets framgångar.

Mottagaren erhåller ett belopp på 10.000 kronor att nyttjas för vidare förkovring inom fotbollssporten.

Mottagaren utses av en kommitté bestående av två ledamöter från Umeå FC, två från Swoosh Sverige AB och en minst en familjemedlem.

 

Årets mottagare av Swooshbollen – Till Anders Svensson minne är Hugo Bergström.

 Hugo har med sin inställning, sitt ledarskap och sin professionalism kombinerat med sina färdigheter på fotbollsplanen påverkat föreningens verksamhet i positiv riktning. Under året har Hugo, trots en svår fotoperation som höll honom borta under stora delar av säsong, varit en stark bidragande orsak till a-lagets framgångar såväl som UFC Akademi:s förnyande av Division 2-kontrakt.

Det är med glädje vi får möjlighet att dela ut Swooshbollen -21 till årets pristagare då vi anser att han både på och utanför fotbollsplanen är och har varit en viktig kugge, helt i Anders Svenssons anda.

Grattis Hugo!