Efter fem år i Team TG är nu Benjamin Kinnunen Nassiri tillbaka i Umeå FC:s organisation, denna gång som huvudtränare. Avtalet är skrivet på 2+1 år.

– Det känns fantastiskt kul att få möjligheten och förtroendet att få vara en del av Umeå FC.

Under året tog han Team TG till en överlägsen serieseger i Division 2 Norrland. Nu väljer han att lämna för Umeå FC. Ett självklart steg i slutändan enigt honom själv.
– Jag kände en bit på den nuvarande säsongen att det skulle bli mitt sista år i Team TG, jag ville se om det dök upp nått nytt och få komma till en ny organisation med nya målsättningar att jobba mot, för att kunna fortsätta utvecklas som tränare, berättar Benjamin och fortsätter:
– När Adam (Chennoufi) hörde av sig under förra veckan började tanken om Umeå FC att kittla extremt mycket. Efter att jag hade träffat både Adam och Markus (Wikström), kände jag att det drivet och de visioner som finns i föreningen är något som jag själv triggas extremt mycket av, att skapa elitfotboll i Umeå på herrsidan. Jag vet att det kommer krävas ett hårt jobb av samtliga inblandade, men jag gillar att jobba hårt och ha likasinnade personer runtomkring mig. Jag hade lite andra förfrågningar från klubbar söderöver, men när Umeå FC hörde av sig kändes det som ett självklart steg!

Han fick sin fotbollsuppfostran i klassiska Gimonäs CK som sedermera blev GUIF. På seniornivå representerade han Tegs SK, Tavelsjö AIK samt IFK Holmsund, men spelarkarriären fick ett tidigt avslut. – Jag var extremt drabbad av skador och framför allt knäskador, men det som gjorde att jag tillslut slutade spela var att jag började få problem med rytmstörningar i hjärtat. Men han menar att det kom något gott ur det hela. – Jag tror en stor del till att jag idag är tränare är skadorna. Fotbollen har alltid varit ett extremt stort intresse och alla år av rehabilitering vid sidan av planen gav mig tid att reflektera över fotboll som helhet, berättar han. Via kontakt Roberth Lundmark i GUIF blev han instruktör i moderklubben där han pararellt också var ledare i Umeå FC:s Vinterakademi. Hans första riktiga tränarjobb blev UFC Akademi U17 som sedermera klev in i divisionsspel i Division 4. En serie man vann redan första året. Han ser tillbaka på en riktigt bra tid. – Det var fantastiskt roliga år! Jag hade extremt många ambitiösa och talangfulla spelare, det var tiden i Akademin som gjorde att jag ville fortsätta att satsa och utveckla mig själv som tränare. Ur ett fotbollsmässigt perspektiv är det extra kul att det är två från det laget som har tagit sig hela vägen till Allsvenskan (Carl Björk och Anton Eriksson)! Efter två säsonger i UFC Akademi tog han senare steget över och blev assisterande tränare bakom den tidigare Umeå FC-spelaren André Ghanbari i Team TG. Det blev fyra säsonger som assisterande tränare och ett år som huvudtränare. – Tiden där har varit oerhört värdefull och utvecklande för mig och jag kan inte säga annat än att jag är tacksam för den möjligheten jag fick hos Team TG. Jag fick jobba ihop med en kompetent tränare i Andre Ghanbari under flera år för att sedan denna säsong få testa mina idéer fullt ut, berättar Kinnunen Nassiri.

Hur skulle du beskriva dig som ledare?
– Det är alltid svårt att beskriva sig själv. Jag tror att jag uppfattas som en ledare som skapar en bra miljö att vistas i dagligen, för både spelare och ledare. En ledare som är tydlig i vad som gäller både på planen och utanför planen. Jag skulle säga att som ledare ser jag hela människan och inte bara fotbollsspelaren som kommer till träning. Jag har en oerhört hög kravbild på mig själv och blir sällan nöjd, utan tror att det konstant finns någonting att utveckla, och det är något jag vill ska smitta av sig i miljön vi ska skapa tillsammans, att sträva efter konstant utveckling.

Vilken typ av fotboll vill du spela?
– Jag vill först och främst att vi blir ett lag som tar kontroll på matcherna. Vi ska vara drivande i matcher genom att spela högre andel anfallsspel än försvarsspel. För att kunna göra det behöver vi äga innehavet av boll. Det handlar inte om att bara ha bollen för sakens skull, det handlar om att flytta motståndet konstant för att skapa situationer där vi kan ha ”exits” i sista tredjedelen. Det gör vi genom att ha tydliga principer och prioriteringar i spelets varje skede. Jag vill att folket som kommer och ser Umeå FC spela nästa säsong ser en tydlig identitet i sättet vi spelar fotboll på.

Med ett nyskrivet kontrakt med Umeå FC så ser Benjamin Kinnunen Nassiri fram emot att starta sitt nya arbete.
– Jag kliver in med samma målsättningar och visioner som föreningen har, att Umeå ska få ta del av elitfotboll på herrsidan. Vi ska skapa en identitet i hur Umeå FC ska spela och utveckla detta samtidigt som vi jagar resultat.

Adam Chennoufi om Benjamin Kinnunen Nassiri:
– Det känns väldigt glädjande att vi fått med oss Benjamin på vår fortsatta resa mot eliten. Han är en otroligt ambitiös och professionell tränare som spelar utvecklande fotboll för både individen och kollektivet.
– Det är en viktig pusselbit inför det fortsatta arbetet inför 2022 där vi för en dialog med både ledare och spelare och vår förhoppning är att vi har fler glädjande nyheter att presentera inom kort.