Målvakten Pontus Eriksson, 18, blir den tredje akademispelaren att skriva på ett A-lagskontrakt inför 2021. Kontraktet är skrivet på tre år.
– Det känns otroligt roligt att få vara en del av A-laget! Att få möjligheten att ta nästa steg i min utveckling och att dom tror på mig känns väldigt bra!, säger han.

Pontus, som är bror till en viss Anton Eriksson, började sin fotbollskarriär i Ersmarks IK för att sedan gå vidare till IFK Umeå innan han hamnade i Umeå FC:s organisation inför säsongen 2018.
– Det har varit en väldigt bra tid i akademin och är väldigt tacksam över miljön och ledarna som har hjälpt mig att hela tiden utvecklats, säger Eriksson.

Under sina år i UFC Akademi har han tränat mycket under målvaktstränare Kim Eriksson. Nu blir det arbetet ännu tightare.
– Det har varit otroligt givande och utvecklande att få träna och testa på att få vara i en miljö på en högre nivå. Att nu får vara en i laget och jobba ännu mer med Kim känns väldigt bra.

2020 blev ett år som Pontus, liksom vi andra för den delen, vill glömma. Under försäsongen var olyckan framme och han slet av ena hälsenan.
– Det var väldigt tufft! Att få se lagkamraterna spela fotboll medans man själv har fått vara ensam i gymmet och jobba stenhårt under en sådan lång period har varit tufft. Man har fått jobba hårt och blicka framåt. Utan tvekan den tuffaste perioden för mig i mitt liv som fotbollsspelare.

Kan du ändå ta med dig nånting positivt som du tar med dig framåt?
– Självklart! Jag har tagit många lärdomar. Har blivit både starkare fysiskt och mentalt. Att hela tiden träna för att komma tillbaka starkare trots en sån här motgång och trots många dagar som har varit otroligt jobbiga har stärkt mig mentalt. Det blir också att man ser fotboll från ett helt annat perspektiv och tar med sig det i framtiden efter en sån här motgång när man inser hur mycket man faktiskt saknar det!

 

Vad skulle du säga är dina styrkor som målvakt är?
– Jag skulle säga att jag är en lugn och trygg målvakt som har bra spelförståelse samt är en målvakt som är bra när det gäller spelet med fötterna.

Vad är din målsättning nu när du kliver in i 2021?
– För mig handlar 2021 om att inför varje träning och match hela tiden göra allt för att jag ska utvecklas och hjälpa laget på bästa sätt.

Danny Persson om Pontus Eriksson:
– Pontus är en ung och lovande målvakt som bevisat, inte minst efter detta år med en långvarig skada, att han har en stor drivkraft till fotbollen. Vi tror att han,  tillsammans med Kim (målvaktstränare) och övriga målvakter, kommer att kunna ta ytterligare stora kliv i sin fotbollsutveckling.