En sista hemmamatch för säsongen stod på schemat under lördagen då Umeå FC tog emot Västerås SK på Umeå Energi Arena. För Umeå FC:s del betydde matchen tre poäng eller spel i Division 1 nästa säsong, men i minusgraderna lyckades aldrig UFC bryta ner Västerås och det hela mynnade ut i en mållös tillställning.

22 bilder från matchen. Foto: Jan Hofverberg.

Vinna eller försvinna, bekräftat nederlag eller möjlighet till fortsatt överlevnad. Så löd premisserna inför Umeås möte med Västerås SK efter den enormt olyckliga storförlusten borta mot Norrby förra helgen. Dags att glömma, dags att hitta tillbaka. I denna match fanns inget annat alternativ än tre poäng för Umeås del, och därför tycker man att motivationsfaktorn onekligen skulle vara till fördel för hemmalaget.

Ändå var det bortalaget Västerås som tog kommandot under matchens inledning, och oskärpa i passningar och tveksamma beslut kännetecknade Umeås spel inledningsvis. Västerås utnyttjade och kom runt på sina kanter mycket, vilket gång på gång skapade problem för UFCs låga försvar. De riktigt farliga möjligheterna lyste dock med sin frånvaro. Halvtimmen gick och en match som borde vara ett sjöslag kändes snarare som en stillsam segling, och man blev aningen förvånad att Umeå FC inte klev in i matchen mer aggressivt och energiskt. Nästan hela halvleken gick innan Umeå började komma in i en bättre period och skapade en del målchanser där Mikael Wikström stod för den farligaste efter ett skott som blockerades. Domaren blåste sedan av den första halvleken och Umeå gick till säsongens viktigaste halvtidssnack med en mållös halvlek bakom sig.

Och det var även ett till synes hungrigare och mer drivande UFC som kom ut till det andra halvleken. Man började ta tag i bollen mer, men framförallt började man utföra saker och ting med lite mer fart och noggrannhet. Däremot tog det inte lång tid innan matchen återigen började slå av på tempot, och en desperation började växa då frisparkar och medföljande protester kom allt oftare. Matchen stod och vägde i ett lugnt tillstånd, och lagen kände på varandra vid mittplan snarare än skapa lägen vid straffområdet. Det var tillfälligheter snarare än struktur och skärpa som låg bakom de få målchanser den andra halvleken dittills erbjudit, men hjärtat skulle trots allt hamna i halsgropen på Umeå efter ett stolpskott av Västerås i den 75e matchminuten.

Klockan tickade upp mot 90 minuter, men någon avslutande forcering kom aldrig från hemmalaget UFC. Matchen förblev mållös, vilket innebär att det hopp som fanns om att klättra upp på en kvalplats försvann. Det blir alltså spel i division 1 för Umeå FC nästa säsong, och en tillknäppt 0-0 match i minusgrader och vintermörker får tyvärr summera säsongen. Olyckligt och ledsamt, men det är känslor som också tillhör fotbollen.

FILIP ELOFSSON

Superettan, omgång 29
Umeå FC – Västerås SK 0-0 (0-0)
Målen:
Varningar Umeå FC: Mikael Wikström, Enis Ahmetovic, Bajram Ajeti, Niklas Raaholt Västerås SK; Albin Sporring, Kevin Custovic
Så spelade Umeå FC:
Viktor Frodig
Nicklas Raaholt (ut 75), Dillan Ismail, Miroslav Mazur, Jens Stigedahl
Jorge Juliá, Enis Ahmetovic
Beneyam Demte (ut 68), Mikael Wikström, Soya Takahashi
Bajram Ajeti (ut 86)
Ersättare: Måns Nygren, Jakob Bergman, Stefan Lindmark (in 75), Alexis Bbakka (in 75), Timothy McNeil (in 86), Rodin Deprem, Linus Sahlin