Brinner du för fotboll och vill bli spelare på elitnivå? Sök till NIU på Umeå elitdrottsgymnasium, så har du möjligheten att nå dina drömmars mål!

Umeå FC har ett nära samarbete med NIU på Umeå Elitidrottsgymnasium. Samtliga spelare som blir antagna på NIU erbjuds plats i Umeå FC:s organisation. Verksamheten, som startade 2011 som en del av den nya gymnasiereformen, har snabbt blivit en succé och även burit frukt i form av sportsliga framgångar. I verksamheten har spelare som Jens Stigedahl , Hugo Bergström (Umeå FC) och Anton Eriksson (GIF Sundsvall) , idag i Superettan utbildat sig.

Träningen på NIU sköts av Örjan Anderson (tidigare tränare för Umeå FC), Andreas Bengtsson (Umeå IK FF) och Johan Norberg målvaktstränare (tidigare i Umeå IK FF a-lag). En gång i veckan är även Umeå FCs akademitränare med på NIU.

Noterbart är att man som elev på Umeå elitidrottsgymnasium är unik så till vida att allt är samlat under samma tak – lärare, tränare och rektor bildar ett gemensamt arbetslag – vilket innebär att man får bra kontroll över både elevens studier och själva elitidrottandet. Det finns dessutom en anställd elevboendekoordinator på heltid som administrerar elevernas boenden som finns som stöd under hela gymnasietiden.
På skolan får eleverna mellanmål, förmiddag och eftermiddag. Lunchen serveras på skolan som en foodcourt. Det finns alltid minst tre rätter att välja bland och all mat är lagad från grunden.

All träning sker på förmiddagarna i form av tre pass fotbollsspecifikt och ett pass allmän fysisk träning eller teori.
Umeå FC har som sportslig målsättning att varje spelare som elitsatsar inom klubbens organisation ska kunna koncentrera sig på sin fotbollsutbildning och samtidigt få en gymnasieexamen.

Sista ansökningsdag till NIU på Umeå elitidrottsgymnasium är den 1 december och givetvis är även spelare utanför distriktet välkomna att komma in med en ansökan.
– Det är viktigt att alla som är intresserade av att elitsatsa verkligen söker och att man inte avstår på grund av tidigare meriter. Uttagningsdagarna kommer i år att ligga i januari.

Vid frågor kring utbildningen och samarbetet med Umeå FC kan ni kontakta:
Tränare Örjan Andersson orjan.andersson@umea.se 070-5869770
Rektor Henrik Ragnvaldsson henrik.ragnvaldsson@umea.se 090-16 24 05
Läs mer om NIU-programmet på Maja Beskow här!