UFC Akademi stod för en stark säsong i årets upplaga av division 2 Norrland. Sju vinster på tretton matcher resulterade i en delad tredjeplats. En tabellplacering och lagprestation tränare Edvin Erfanian väljer att bedöma som lyckad.
– Vi har tagit steg i rätt riktning efter varje match, vilket hade blivit mer tydligt om vi varit tillåtna att spela alla matcher, säger han.

Till skillnad från A-laget är Akademins säsong färdigspelad. En enkelserie bestående av 13 matcher avslutades med ett kryss borta mot Täfteå, vilket resulterade i en delad tredjeplats och en stabil placering i tabellens övre hälft. Edvin Erfanian var den som ledde truppen genom dessa 13 omgångar och menar att den huvudsakliga anledningen till framgången är att han haft bra spelare att tillgå.

Vad skulle du säga är anledningen till den lyckade säsongen?
– Den stora anledningen är att vi har väldigt bra spelare, som dessutom utvecklats enormt under säsongens gång. Men sen beror det på hur man definierar ordet “bra”. Om man ser till vår placering i tabellen är det fantastiskt bra, och över förväntningarna på förhand. Men om våra spelare framöver flyttas upp till A-laget ser jag det som en framgång, och det som egentligen spelar någon roll, säger han.

Erfanian poängterar vikten av ett gott samarbete mellan akademi- och A-lag. Några av de spelare som tidigare säsonger tagit steget från upp från akademin är Yoel Embaye, Hugo Bergström, Albin Bäckström och Anton Eriksson.

Hur ser du på dina spelares chanser att flyttas upp till A-laget inom en överskådlig framtid?
– De tror jag är stora. Det är inget snack om saken. Vi har många spelare som är, eller kommer vara redo att ta nästa steg. Sen om det blir inför nästa säsong eller om något år är svårt att säga. Men så länge de är ihärdiga och har tålamod kommer de kunna ta nästa steg, så pass bra spelare är det.

Elva mål på tolv matcher av Albin Näslund, vad har du att säga om hans säsong?
– Han har, precis som alla andra, haft en väldigt bra säsong. Vilket han har visat genom att producera mycket poäng. Men man får inte bara kolla på siffrorna heller, Näslund är en extremt bra spelare på andra sätt och bidrar grymt mycket till laget. Trots hans poängskörd lägger han ner väldigt mycket arbete i försvaret också.

Jämna matcher har varit genomgående för årets division 2, inte minst för UFC Akademi. Bortsett från en 6-1-vinst och en 0-3-förlust har nästan alla matcher slutat med uddamålsseger åt något håll.

Vad kan alla dessa jämna matcher bero på?
– Framförallt handlar det om att årets division 2 har varit en väldigt tight serie. Där skillnaden mellan toppen och botten varit mindre jämfört med tidigare säsonger. Toppen har enligt mig varit svagare, samtidigt som botten varit starkare. Även förra året kunde vi vinna mot alla lag, men samtidigt förlora med flera mål mot ett mittenlag. Årets säsong i sin tur har som sagt präglats av uddamålsmatcher. Men samtidigt är vi med i alla matcher, och det är väldigt få matcher där känslan efteråt är att motståndaren skapat mer än oss.

Slutligen, vad är ambitionen för kommande säsong?
– Det är utveckling av våra spelare återigen. Det man ska komma ihåg är vi är ett lag där omsättningen av spelare alltid är stor. Vi har ett P17-lag underifrån där spelare vill upp till oss, samtidigt som vi har spelare som vill upp till A-laget. Detta innebär att utvecklingen av spelare hamnar i centrum, istället för avancemang i seriesystemet, avslutar han.

EMIL WIKSTRÖM