Måndagskvällen bjöd på ett Norrlandsderby på Umeå Energi Arena som för Umeå FCs del var av helt avgörande karaktär. Vid vinst skulle hoppet om fortsatt spel i Superettan leva, men vid förlust skulle det hela se väldigt mörkt ut.

23 bilder från matchen. Foto: Jan Hofverberg.

Det Norrlandsderby som var meningen att bli startskottet på säsongen inför fullsatta läktare i våras blev istället en ödesmatch i november. Visserligen för första gången inför några hundra åskådare, och det är ju givetvis något glädjefyllt med det. För första gången på det som känns som en evighet kunde arenan alltså öppna upp dörrarna och släppa in publik, och återigen kunde man höra det som kändes som ett surrealistiskt ljud i form av applåder från läktarna. Det som direkt slog en var hur oerhört tydligt det är att supportrarna på många sätt är fundamental för idrotten, och lika tydligt blev det hur en smidig lösning på publikfrågan i ett tidigare skede kunde ha genomförts.

Och väntan på något positivt på planen skulle inte bli långvarig för de 300 åskådare som tagit sig till arenan. Bajram Ajeti inledde med att raka in 1-0 efter endast nio minuter då en slumpchans uppstod på en långboll. Drömstart av enorm betydelse för UFC. I övrigt bjöd matchens inledning på ett anfallsspel som UFC inte visat upp tidigare under säsongen och med fart och kreativitet spelade man sig fram i banan på snabba omställningar. Effektiva och hotande passningar som gång på gång satte medspelare i farliga lägen, och i en rättvis värld skulle det varit mer än ett ledningsmål för hemmalaget efter matchens inledande kvart. Energi och frenesi, efter ikväll skulle ingenting vara över.

Sundsvall började dock mer och mer jobba sig in i matchen, och dominerade spelmässigt allt eftersom matchen fortgick. Genom Oliver Berg och hans sanslösa förmåga att hitta farliga ytor kunde giffarna komma i attack på attack centralt i banan och skapa farligheter. Umeå fortsatte att ligga lågt och satsa på omställningar, däremot utan tillräcklig noggrannhet. Ledningen stod sig till halvtid, men skulle matchbilden fortsätta se ut så här skulle den vara mycket skör.

Den andra halvleken inleds likt den första slutade, och innan det ens hunnit spelas tio minuter hade lagen bytt jättelägen med varandra. Umeå är nu mer farliga i sitt omställningsspel, men även Sundsvall fortsätter att hota och skapa målchanser. Man kan känna att det finns nerv i matchen, och ljudet av applåder och skrikande publik bidrar till den känslan. Fotboll på riktigt. Ju mer tid som går i den andra halvleken desto lägre och lägre sjunker Umeå och det blir tydligt hur tröttheten börjar göra sig synlig och påtaglig. Sundsvall kommer ständigt högre och högre upp i planen. Nog för att man har sett lag som tagit en tidig ledning och sedan varit underlägsna men ändå lyckats hålla emot en hel match förut, så är det snarare undantag som bekräftar regeln. Det brukar ju sällan gå.

Klockan gick över 90 minuter och som om inte ångesten gjort sig tillräckligt märkbar under de fyra tilläggsminuterna, som i slutändan blev till sex, så avslutade matchens bästa spelare Oliver Berg med att skjuta en stenhård volley i stolpen för Sundsvall innan det hela var över. Stolpskottet påminde om hur det ibland endast krävs en sekund för att ödelägga 90 minuters hårt arbete. Men så skulle det inte bli ikväll, det fick inte sluta så. Ikväll höll det hela vägen, och efter ikväll så lever hoppet trots allt.

FILIP ELOFSSON

Superettan, omgång 27
Umeå FC – GIF Sundsvall 1-0 (1-0)
Målen: 1-0 (9) Bajram Ajeti (Emmanuel Yeboah)
Varningar Umeå FC:GIF Sundsvall: Jamie Hopcut
Publik: 300
Så spelade Umeå FC:
Viktor Frodig
Nicklas Raaholt, Miroslav Mazur, Dillan Ismail, Jens Stigedahl
Adam Chennoufi, Emmanuel Yeboah
Beneyam Demte, Mikael Wikström (ut 74), Deniz Yaldir (ut 74)
Bajram Ajeti (ut 81)
Ersättare: Cameron Hogg, Soya Takahashi (in 74), Timothy McNeil (in 74), Rodin Deprem (in 81), Yoel Embaye, Måns Nygren