Umeå FC stod för en lika tung som övertygande seger under måndagskvällen.
– Vi håller nollan och vinner med 3-0 hemma så det är skönt, säger Bajram Ajeti.

21 bilder från matchen. Foto: Jan Hofverberg.

Ett kyligt Umeå välkomnade under måndagskvällen ett relativt formsvagt GAIS. Det märktes att det var ett poängsuktande Umeå som kom ut på vallen i oktobermörkret. Hemmalaget stod inledningsvis för hög intensitet och vilja, samtidigt som passningsspelet lämnade en del att önska. Men efter att GAIS tagit över matchen tio minuter in var det var bortalaget från västkusten som skulle få matchens första riktiga målchans. Ett skott utanför straffområdet som tvingade hemmamålvakten Viktor Frodig att sträcka ut ordentligt för att parera bollen till hörna.

Följande minuter tillhörde de grönsvarta som skapade en del farliga lägen via fasta situationer. Men alltjämt 0-0 efter att avsluten antingen hamnat i Frodigs händer eller på diverse reklamskyltar bakom hemmamålet.

Efter tio minuter av lägre bolltempo från båda lag och ganska avtrubbat spel var det hemmalaget som skulle sätta sig i förarsätet. En lång frispark från backlinjen landade framför fötterna på Bajram Ajeti, som förmodligen fått en straff med sig om han inte rullat bollen i mål, 1-0 till Umeå. En ledning som bara 7 minuter senare skulle bli dubbelt så stor. Vänsterbacken Jens Stigedahl tog sig runt på sin kant och slog in bollen till Ajeti, vars avslut hamnade via målvakten hos Adam Chennoufi som kunde rulla in 2-0 i öppet mål. De sista 10 minuterna av de första 45 bjöd inte på några direkta farligheter åt något håll och hemmaspelarna kunde gå till halvtid med en betryggande tvåmålsledning.
– Vi har ett bra kollektiv, vi är hungriga från början och gör första målet och två innan paus. Sen får vi ett mål tidigt i andra och sen rider vi på det, säger Ajeti.

Det var ett Umeå, pumpat med självförtroende, som klev ut i den andra halvleken och det dröjde inte länge innan hemmaledningen skulle bli ännu större. Efter att Ajeti fått ett gyllene läge att göra sitt andra i matchen skulle istället Jorge Obarti få bollen utanför straffområdet i sekvensen efter. Obarti sköt hårt, nästan igenom Karlsson i bortamålet och kunde tillräkna sig sitt första mål i den blåvita tröjan. 3-0 och islossning för Umeå.

Båda lagen bytta målchanser med varandra i slutet av matchen men det blev aldrig riktigt spännande. Umeå kunde spela på sin ledning och trots desperation i bortalaget kom “makrillarna” från Göteborg aldrig speciellt nära. Matchen slutade 3-0 och oerhört viktiga tre poäng för Umeå i bottenstriden.
– Vi måste ha tron på det och spela som vi gjorde idag, med självförtroende och gå all in. Det blir tufft men spelar vi så här tror jag alla möjligheter finns, avslutar Ajeti.

EMIL WIKSTRÖM

Superettan, omgång 25
Umeå FC – GAIS 3-0 (2-0)
Målen: 1-0 (28) Bajram Ajeti, 2-0 (35) Adam Chennoufi (Bajram Ajeti), 3-0 (51) Jorge Juliá (Nicklas Raaholt)
Varningar Umeå FC: Beneyam Demte, Miroslav Mazur, Nicklas Raaholt GAIS: Adnan Maric
Så spelade Umeå FC:
Viktor Frodig
Nicklas Raaholt, Dillan Ismail, Miroslav Mazur, Jens Stigedahl
Jorge Juliá, Enis Ahmetovic (ut 90)
Adam Chennoufi, Mikael Wikström (ut 64), Deniz Yaldir (ut 74)
Bajram Ajeti (ut 74)
Ersättare: Cameron Hogg, Jakob Bergman, Rodin Deprem (in 74), Emmanuel Yeboah (in 64), Yoel Embaye, Beneyam Demte (in 74), Linus Sahlin (in 90)