Inför kvällens drabbning mellan bottenlagen Umeå FC och Trelleborg FF var förutsättningarna tydliga; Umeå måste ta poäng. Detta eftersom Umeå endast var fyra poäng bakom inför matchen så gavs de möjligheten till att knapra in på Trelleborgs försprång inför de sista omgångarna i Superettan. Matchens utspel blev avvaktande – med ett Trelleborg som låg långt nere i banan och försvarade sig mot ett Umeå som höll bollen inom laget men fick det svårt med att skapa farliga chanser. 

17 bilder från matchen. Foto: Jan Hofverberg.

Matchen öppnandes upp med en avvaktande inledning. Umeå var dock laget som förde matchen genom att hålla bollen inom laget och försöka hitta ytor dit passningar kunde slås för att luckra upp ett välförsvarat Trelleborg. Chanserna blev få. Alexis Bbakka glänste till vid några tillfällen med sin enorma snabbhet och kämpaglöd. I 22:a minuten kom Bbakka till ett nästintill friläge efter en fin period av Umeå, dock stod Trelleborgs Anderas Larsen för en fin räddning. Det var tydligt att Bajram Ajeti saknades i offensiven. När Umeå väl slog en öppnande passning in i straffområdet stod ofta Bbakka ensam mot fyra försvarare.

I slutet av andra halvlek, ganska precis efter att Umeå haft ett kontringsläge började de tappa momentum – därmed gavs motståndarlaget mer utrymme och således modet att våga hålla i bollen och börja bygga för att attackera. Det märktes när Trelleborg fick sin första riktiga målchans i 35:e minuten, men Umeås Viktor Frodig sträckte ut sig rejält och gjorde en fin räddning.

Efter första halvlek hade Umeå i stora delar fört matchen och visat att dem var hemmalaget. Umeå kom in till 2:a halvlek med en positiv känsla från första. Men tyvärr åkte de på ett baklänges mål direkt efter start signerat den unga dansken Niklas Vesterlund. Efter baklängesmålet lyckades Umeå aldrig få tillbaka sitt spelmässiga övertag från 1:a halvlek.

Umeå började dock arbeta sig in i matchen igen men cirka en halvtimme kvar genom att inkludera Jens Stigedahl och Enis Ahmetovic i spelet. Jens löpte och löpte på sin kant och slog flera inlägg, dock fanns det inga Umeå-spelare i boxen. Bollarna blev således inget hot och kunde lätt nickas bort av Trelleborgförsvaret. Enis var den spelare som försökte slå de passningar som kunde utmana en parkerad buss och försöka luckra upp bortalaget. Men det blev för få sådana passar. Matchen avslutades med en fint slagen hörna av Stigedahl som letade sig till ett Umeå-huvud. Det var nära, men tyvärr stod Andreas Larsen återigen för en fin räddning.

Summa summarum, matchen var relativt avvaktande rakt igenom med ett Trelleborg som försvarade sig lågt och i princip lät Umeå hålla i bollen ute på kanterna under stora delar av matchen. En väldigt tung förlust för Umeå som nu ligger sju poäng ifrån en placering som gör det möjligt att slippa både nedflytningskval eller direkt nedflyttning. Detta med sju omgångar kvar att spela.

LUKAS LAND

Superettan, omgång 23
Umeå FC – Trelleborgs FF 0-1 (0-0)
Målen: 0-1 (48) Niklas Bröndsted Vesterlund
Varningar Umeå FC: Alexis Bbakka, Miroslav Mazur, Deniz Yaldir Trelleborgs FF: Andreas Beck Larsen, Haris Brkic, Salif Camara Jönsson
Så spelade Umeå FC:
Viktor Frodig
Jakob Bergman (ut 86), Dillan Ismail, Miroslav Mazur, Jens Stigedahl
Enis Ahmetovic, Jorge Juliá, Adam Chennoufi
Beneyam Demte (ut 72), Alexis Bbakka (ut 85), Rodin Deprem (ut 62)
Ersättare: Cameron Hogg, Mikael Wikström (ut 72), Timothy McNeil (in 85), Deniz Yaldir (in 62), Emmanuel Yeboah, Nicklas Raaholt (ut 86), Linus Sahlin