Umeå FC hälsade Jönköpings Södra välkomna till ett soligt men översvämmat Umeå. En tillknäppt första och en händelserik andra halvlek mynnade ut i en tung uddamålsförlust för ett väl kämpande hemmalag.

22 bilder från matchen. Foto: Jan Hofverberg.

Med Aurelien Norest och Soya Takahashi skadade och Alexis Bbakka iväg på landslagsuppdrag var det ett ännu inte helt fulltaligt Umeå FC som sparkade igång eftermiddagens match på vallen.

Lagen turades till en början om att hålla boll och samtidigt inte släppa till mycket bakåt. Hög intensitet från båda lag men inga direkt klara målchanser 20 minuter in i matchen. UFC fick svårare och svårare att etablera sig på motståndarnas planhalva ju längre halvleken gick och J-södra kunde istället forsa fram på kanterna och skapa en rad hörnor.

I matchens 39 minut fick de gulklädda sin sjätte hörna vilken resulterade i ett öppet läge i högra delen av straffområdet och tvingade hemmamålvakten Viktor Frodig till en svettig fotparad. Fyra minuter senare var det dags igen för J-södra som stormade fram på vänsterkanten och öppnade upp för Elias Gustafsson vid bortre stolpen som i stort sett fick öppet mål, men högerbacken förvaltade inte läget och dundrade bollen högt över. Mållöst i paus och en välbehövlig vila för Umeåspelarna.

Umeå gick ut starkt i den andra halvleken och vårdade bollen på ett bättre sätt. Anfallaren Bajram Ajeti slet på topp, fixade frisparkar och var ett ständigt hot. Hela laget osade poängbehov inledningsvis av den andra halvleken, men de riktigt farliga chanserna uteblev.

Efter 70 minuter drogs tempot ned en aning, vilket bjöd in smålänningarna i matchen igen. I den 74 minuten kom så bakslaget för UFC. En felpass på mittplan tillät återigen Elias Gustafsson att komma loss på högerkanten där han kunde spela in den i mitten och servera Edin Hamidovic öppet mål, 0-1 till gästerna. Men det skulle inte dröja länge innan UFC skulle få chans att replikera. I den 79 minuten smög sig nyinbytte Deniz Yaldir in bakom den gulsvarta backlinjen och lyckades lirka bollen förbi Frank Pettersson i bortamålet. 1-1 på tavlan. Det var inte heller långt borta att Yaldir några minuter senare skulle göra sitt andra för kvällen och således sätta Umeå i förarsätet, men skottet från höger hade för dålig skärpa för att överlista bortamålvakten.

Det var istället J-södra som några minuter senare skulle få sista ordet. En kontring som tillslut hamnade framför fötterna på Dzenis Kozica och 1-2 målet var ett faktum. De sista minuterna blev aldrig riktigt skälvande och bortalaget lyckades hålla undan tills det att domaren Richard Sundell blåste av för dagen. Ännu en tung förlust för Umeå FC och det finns inte mycket annat att göra än att blicka framåt mot nästa match hemma mot Trelleborg.

EMIL WIKSTRÖM

Superettan, omgång 22
Umeå FC – J-Södra IF 1-2 (0-0)
Målen: 0-1 (74) Edin Hamidovic, 1-1 (79) Deniz Yaldir, 1-2 (86) Dzenis Kozica
Varningar Umeå FC:J-Södra:
Så spelade Umeå FC:
Viktor Frodig
Nicklas Raaholt, Dillan Ismail, Linus Sahlin, Jens Stigedahl (ut 75)
Enis Ahmetovic, Jorge Juliá (88), Stefan Lindmark (ut 90), Adam Chennoufi (ut 88), Rodin Deprem (ut 75)
Bajram Ajeti
Ersättare: Cameron Hogg, Jakob Bergman, Mikael Wikström (in 88), Miroslav Mazur (in 90), Emmanuel Yeboah (in 88), Beneyam Demte (in 75).