Bottenmöte på Umeå Energi Arena stod på agendan under söndagen när Umeå FC tog emot AFC Eskilstuna. Med elva positiva coronafall i truppen fick Umeå FC skrapa ihop de spelare som fanns tillgängliga och med dessa förutsättningar i bagaget skulle matchen också bli en jobbig historia för Umeå FC.

19 bilder från matchen. Foto: Jan Hofverberg

I spåren av ett kraftigt coronadrabbat Umeå FC var det ett hemmalag fullspäckat med positions-rockader som klev ut till kvällens möte. Tre fjärdedelar av backlinjen bestod av mittfältare, sportchefen Danny Persson coachade från sidlinjen och på avbytarbänken fanns endast tre spelare varav en var återvändande Erik Lundström.

Trots omständigheterna var det tydligt att laget bestämt sig för att allt skulle göras för att ta de viktiga poäng man sannerligen behövde i kvällens bottenmöte, och startade matchen med stor intensitet och energi. Ett friläge för Hugo Bergström, som ikväll gjorde sin första start i A-laget, var i princip det första som hände i matchen tack vare den fina inledningen. Eskilstuna började dock relativt fort jobba sig in i matchen mer och mer och tog kommando över bollinnehavet. Avsaknaden av försvarsspelare i UFC synliggjordes desto mer Eskilstuna började anfalla, och bortalaget började rada upp målchans på målchans. Utdelningen skulle också komma för Eskilstuna, och redan efter en halvtimme spelad hade man en ledning med 0-2 vilket också blev ställningen man sedan gick till pausvila med. 10 månader av pandemin, och just ikväll skulle allt drabba UFC som hårdast.

Matchen hade dittills genomsyrats av en hög intensitet och snacket på plan nådde konstant höga decibelnivåer. För att hålla matchen vid liv skulle ett snabbt mål för Umeås del vara av största vikt, men sorgligt skulle det istället endast krävas tio minuter för Eskilstuna att utöka sin ledning och göra verklighet av den värsta tänkbara möjliga starten UFC kunde få. Efter målet faller Eskilstuna hem rejält och trygga i sin 0-3-ledning gavs initiativet över till UFC. Adam Chennouffi som är tillbaka efter skador gör ett piggt inhopp skapar på egen hand målchanser och bidrar positivt spelmässigt. Tyvärr är ju matchen då redan avgjord, och den andra halvleken spelas mest bara av. Matchen slutar 0-3 till bortalaget Eskilstuna som tar steget förbi Umeå FC i tabellen och kliver upp på en kvalplats.

Efter kvällens match kan man sannerligen reflektera över förbundets obegripliga beslut att genomföra matchen trots att ena laget knappt har tillräckligt med spelare för att kunna spela. Elva bekräftat positiva fall i truppen, med stor möjlighet att den siffran i själva verket är högre. Ändå tvingas man spela och resa landet runt på bortamatcher med en smitta världen gör allt i sin makt för att stoppa. En av de viktigaste faktorerna för en framgångsrik säsong ett vanligt år är att hålla sina spelare skadefria, men i år avgörs skadelägets omfattning för klubbarna av vilka lag som bäst kan hålla sina spelare borta från ett kinesiskt virus. Anta att smittspridningen nu återigen ökar och en stor bov i dramat blir idrotten, vad finns då egentligen som säger att Folkhälsomyndigheten och regeringen inte har nog med underlag för att ta beslut om att återgå till den situation vi hade för några månader sedan då det inte spelades någon fotboll överhuvudtaget? I denna match där otroligt viktiga poäng ska delas ut tvingas Umeå FC ställa upp under sämsta tänkbara förutsättningar, men det är väl så det är med det mesta fotbollsåret 2020.

FILIP ELOFSSON

Superettan, omgång 20
Umeå FC – AFC Eskilstuna 0-3 (0-2)
Målen: 0-1 (23) Ismet Lushaku, 0-2 (28) Samuel Nnamani, 0-3 (55) Samuel Nnamani
Varningar Umeå FC: Alexis Bbakka, Enis Ahmetovic, Linus Sahlin AFC Eskilstuna: Ismet Lushaku, Gabriel Somi
Så spelade Umeå FC:
Cameron Hogg
Hugo Bergström, Linus Sahlin, Emmanuel Yeboah, Enis Ahmetovic
Alexis Bbakka (ut 89), Yoel Embaye (ut 67), Stefan Lindmark, Beneyam Demte, Rodin Deprem
Bajram Ajeti
Ersättare: Måns Nygren, Adam Chennoufi (in 67), Erik Lundström (in 89)