Ett Umeå FC med ett decimerat manskap och en roterad startelva ställdes under måndagskvällen mot serieledande Degerfors. Efter två bortamatcher var man återigen hemma på Umeå Energi Arena, och ikväll skulle det bli inget annat än tydligt att det var just serieledarna som var på besök.

21 bilder från matchen. Foto: Jan Hofverberg

Inledningsvis var det ett energifyllt Umeå FC som klev ut på plan, och det hördes i presspelet och kändes i närkamperna att man ville göra allt för att hävda sig mot bortalaget från Värmland. Men trots allt skulle ändå gästerna omgående visa varför man är serieledare, både genom att direkt från start ta taktpinnen spelmässigt och dessutom göra mål efter enbart tio minuter. En upprullning från Degerfors där man bröt igenom på vänsterkanten avslutades genom en klassisk ”snett inåt bakåt”-passning som en av säsongens giganter Johan Bertilsson elegant kunde placera in vid målvakten Cameron Hoggs stolprot. Tidig uppförsbacke för Umeå FC, som definitivt inte var i behov av en brantare lutning.

Efter målet reser sig hemmalaget tämligen snabbt och lyckas flertalet gånger hota Degerfors och skapa bra målchanser. Det ända som hade krävts för en snabb kvittering var att Alexis Bbakkas avslut suttit två centimeter högre. Tyvärr var det som krävdes för en höjning spelmässigt ett mål bakåt, för efter första målet spelar Umeå FC bra och kan stundtals pressa Degerfors. Nyförvärvet Rodin Deprem fintade, Alexis Bbakka sprang, men dessvärre sköt alla utanför. Och missar man de få chanser man får mot kvällens motstånd, får man bevisligen också lida för det. En omställning och ytterligare ett fint avslut var allt som Degerfors behövde för att göra 2-0, vilket också blev resultatet man gick till pausvila med.

Som om det inte vore nog med att man släppt in två mål i första halvlek, så fick Umeå också inleda den andra med två byten efter att Jens Stigedahl och Alexis Bbakka nickat ihop och blivit tvungna att kliva av med varsin huvudskada. Olyckligt och sannerligen ingenting man behövde. Strax därefter skulle också nästa smäll komma då Degerfors Johan Bertilsson kunde placera in sitt andra mål för matchen. Tre mål bakåt, noll mål framåt och en skadelista som bara växte för Umeå FC. Om hemmalaget stundtals lyckades resa sig efter baklängesmålen i den första halvleken, var det inget man mäktade med i den andra som helt och hållet tillhörde Degerfors. Matchen i sig kan man onekligen också säga tillhörde Johan Bertilsson som fick gå hem med ett hat-trick i bagaget, matchbollen i famnen och en skytteligaledning i Superettan. UFC lyckades heller aldrig stabilisera sig i andra halvlek, och raset bara fortsatte ända in på slutsignalen.

Matchen blev bara mer och mer avslagen och sista halvtimmen kändes mest bara som en transportsträcka mot slutsignalen. Det blev tydligt ikväll att Umeå FC hade många som vanligtvis tar plats i en startelva borta, och det blev övertydligt varför Degerfors bara kliver närmare och närmare Allsvenskan för varje omgång som går. Det finns inget annat än att ta nya tag, ikväll var Umeå FC tyvärr chanslösa mot en övermäktig motståndare.

FILIP ELOFSSON

Superettan, omgång 19
Umeå FC – Degerfors IF 0-6 (0-2)
Målen: 0-1 (9) Johan Bertilsson, 0-2 (42) Viktor Edvardsson, 0-3 (55) Johan Bertilsson, 0-4 (63) Johan Bertilsson, 0-5 (73) Marcus Astvald, 0-6 (84) Adam Carlén
Varningar Umeå FC: Alexis Bbakka, Stefan Lindmark Degerfors: Erik Lindell
Så spelade Umeå FC:
Cameron Hogg
Linus Sahlin, Dillan Ismail, Aurelien Norest
Jakob Bergman, Jorge Juliá (ut 75), Emmanuel Yeboah (ut 75), Jens Stigedahl (ut 53)
Rodin Deprem (ut 84), Alexis Bbakka (ut 53), Beneyam Demte
Ersättare: Måns Nygren, Stefan Lindmark (in 53), Timothy McNeil (in 53), Adam Chennoufi (in 84), Yoel Embaye (in 75), Hugo Bergström (in 75)