Under söndagen tog UFC emot IK Brage hemma på arenan i ett returmöte från förra helgen. Den gången gick det vägen för UFC som vann med 1-0 nere i Dalarna. Även idag skulle man lyckas ta poäng, denna gång blev det dock inte full pott i en match som på många sätt kan beskrivas som en typisk kryssmatch.

21 bilder från matchen. Foto: Jan Hofverberg.

Inledningsvis var det möjligen dalalaget som stod för bollinnehavet, men tveklöst Umeå som stod för målchanserna. Första tio minuterna kändes Umeå konstant farliga i och runt straffområdet, och det hela kulminerade i en jättechans för Alexis Bbakka efter en fin framspelning av Mikael Wikström. Den gången rensades bollen undan på mållinjen, men målchanserna speglade onekligen en väldigt bra start på matchen för Umeås del. Allteftersom den första halvleken fortgick jämnade spelet ut sig aningen och målchanserna upphörde. Intensiteten som fanns till en början försvann och det kändes mest som att lagen kände på varandra och hoppades att bollen skulle studsa rätt så att någon spelare fick möjligheten att bryta igenom på egen hand. Umeå skickade längre bollar på de ytor som fanns bakom Brages backlinje i hopp om att Bbakka skulle lyckas ta sig fram och förbi. Brage höll i bollen, arbetade sig fram och avslutade med att singla in halvdana inlägg i Umeås straffområde. Den första halvleken slutade mållös, och bortsett från de första 10 minuterna var det också minst sagt en 0-0-halvlek.

Starten på den andra halvleken bjöd inte på någon bländande fotboll, utan fortsatte ungefär som den första slutat. Ett steg fram, två steg bak. En passning bakåt, den andra ut till inkast. Var det något av lagen som hade någon form av taktpinne var det isåfall Brage, mest med en högre energi och bollinnehav men fortsatt utan några målchanser. Men trots det var allt som krävdes för att ge oss mål i den här matchen att Umeå hittade rätt med en av de många passningar man försett Bbakka med. Ett omställningsläge för Umeå ledde till att Bbakka kunde få med sig bollen, springa ifrån backlinjen och sätta in en passning i Brages straffområde som slutligen hittade fram till Beneyam Demte som enkelt kunde slå in ledningsmålet. 1-0 till Umeå, uppförsbacke för Brage.

Även fast Brage inte utmanat med något fartfyllt och hotande anfallspel så gör UFC en bra insats försvarsmässigt. Ligger rätt, stänger ner ytor och gör det svårt för Brage att ta sig till några målchanser. Men att stå för lågt för länge brukar i längden inte hålla, och det räcker med att man missar i markeringen en gång för att tappa en ledning. Så blev ju fallet även denna gång, och med tio minuter kvar kunde Brage kvittera efter ett inspel i straffområdet och skott i nättaket. Inget av målen verkade däremot ge med sig någon form av energi till något av lagen, utan matchen lunkade på i samma lugna tempo som genomsyrat den. Några egentliga farligheter blev det heller inte därefter, och ett oavgjort resultat känns på många sätt rimligt.

Filip Elofsson

Superettan, omgång 16
Umeå FC – IK Brage 1-1 (0-0)
Målen: 1-0 (55) Beneyam Demte, 1-1 (81) André Kamp
Varningar Umeå FC:IK Brage: Bjarni Mark Antonsson
Så spelade Umeå FC:
Viktor Frodig
Linus Sahlin (ut 90), Aurelien Norest, Jens Stigedahl
Nicklas Raaholt (ut 82), Emmanuel Yeboah (ut 82), Jorge Juliá, Beneyam Demte, Soya Takahashi
Alexis Bbakka, Mikael Wikström (ut 67)
Ersättare: Måns Nygren, Stefan Lindmark (in 82), Deniz Yaldir (in 82), Miroslav Mazur (in 90), Rodin Deprem, Bajram Ajeti (in 67), Hugo Bergström