Under lördagen tog Umeå FC emot anrika Ljungskile SK hemma på Umeå Energi Arena. Efter en match med mycket dueller och en oerhört hög intensitet kunde UFC ta årets första seger på hemmaplan och tre viktiga poäng.  

Se Jan Hofverbergs 24 bilder från matchen nedan:

Det var för omkring 24 år sedan som Umeå FC och Ljungskile SK ställdes mot varandra på det som då hette Gammliavallen, men alltjämt är samma plats som dagens match spelas på. Det var kval till säsongen i Allsvenskan 1997, uppåt för Ljungskiles del och kvalspel neråt för UFC. Första mötet hade slutat 0-1 till Umeå i Ljungskile som då alltså hade ett bra resultat med sig tillbaka inför returen uppe i Västerbotten. Den gången blev det inte riktigt som man tänkt sig för Umeå FC som förlorade returen med 2-3, vilket innebar att Ljungskile SK klarade sig vidare tack vare bortamålsregeln. Umeå FC åkte ur sin enda säsong i Allsvenskan någonsin, och Ljungskile förverkligade det som brukar benämnas som verklighetens Åshöjden-historia då man klättrat från division 5 till Allsvenskan på endast 7 år.    

 

Idag var det återigen dags för Ljungskile att ta den långa resan upp till Umeå, i en match av lite annan dignitet än kvalmatchen som spelades inför Allsvenskan 97. Med varsin bottenplacering stod viktiga poäng på spel för båda lagen, och en seger för något av lagen skulle ta dem ett hack upp från nedflyttningszonen.  

Matchen startade med ett högt tempo där båda lagen ville framåt, ibland möjligen förhastat och obehövligt. UFC började dock relativt omgående mer och mer ta kommandot, men det skulle dröja innan det skapades några riktiga målchanser. Det som matchen dittills främst kännetecknades av var närkamper, intensitet och energi. Beroende på hur man definierar det en intressant match på många sätt, bortsett från att det saknades målchanser, mål och fint spel. I första halvlek lyckades båda lagen tillsammans endast åstadkomma ett skott på mål, och det kändes mest som att bollen aldrig var i spel. Ett kompakt, lågt liggande Ljungskile som satsade på snabba kontringar mot ett Umeå som försökte luckra upp bortalagets försvar genom ett bollinnehav som i den första halvleken dock inte innehöll en tillräcklig nivå av tempo och kreativitet för att kunna lyckas.  

Andra halvlek började väldigt likt det vi såg genomgående i hela den första, och om något av lagen gjort någon förändring i paus var det inget man tydligt kunde se. Efter 64 minuters spel utgick Jakob Bergman skadad och ersattes av Linus Sahlin, och att någon förr eller senare skulle dra på sig en skada var inte helt oväntat med tanke på hur matchen såg ut. Tuffa dueller ersattes av ännu tuffare dueller, och domaren fick frekvent plocka upp det gula kortet. De riktigt farliga målchanserna lyste dock med sin frånvaro, men en mållös match skulle det trots allt inte bli. 

I den 74e matchminuten spelade sig UFC fram genom planen, bollen hamnade slutligen hos Beneyam Demte som efter en fin dribblingsräd skickade iväg ett skott som träffade Ljungskiles Linus Dahl på handen. Domaren blåste frispark till Umeå precis utanför straffområdet, och Dahl som sedan tidigare hade ett gult kort fick syna det röda. En fin möjlighet för UFC, men fortfarande mycket kvar att göra för att få bollen i nät. Fram stegade Enis Ahmetovic med sin fina vänsterfot och smällde in bollen vid målvaktens högra stolprot. 1-0 till UFC med ungefär 20 minuter kvar att spela, och nu i ledning skulle man också spela resterande delen av matchen med en man mer. Tungt för Ljungskile som dittills försvarat sig väldigt bra. Bara minuter senare skulle UFC också ta vara på det övertag man fått efter att Deniz Yaldir skickat en lång passning in i straffområdet som Soya Takahashi kunde skjuta in på halv-volley. 

 

Då Umeå nu satt på en tvåmålsledning och en trygghet i att vara en man mer, började även känslan av att matchen var avgjord att tillta hos det blåklädda hemmalaget. Detta utnyttjade Ljungskile och den tidigare UFC-spelaren Isaac Boye som vräkte sig fram på ett inlägg och nickade in ett reduceringsmål för gästerna. Släkten är värst, som det heter. Men den lilla nerv i matchen som återuppstod i och med reduceringsmålet skulle snabbt försvinna efter att Ahmetovic bara minuter senare kunde skjuta in sitt andra mål i matchen. Även sitt andra från en fast situation då han satte spikan i kistan från straffpunkten. En fin kröning av en i övrigt väldigt fin insats matchen igenom av Ahmetovic.  

Det som får summera dagens match är de 44 frisparkar som blåstes och de 10 gula korten som delades ut, för det återspeglar matchen i sin helhet allra bäst. Likt många matcher tidigare spelar UFC med en hög intensitet och mycket bollinnehav, men trots att man idag gör 3 mål återstår i viss mån problemet att omvandla det till målchanser. Idag var just det problemet dock oväsentligt eftersom att det man gjorde räckte till en viktig 3-poängare. De 130 mil ner till Trelleborg man ska göra i veckan blir nog betydligt mer lättsamma med den här segern i bagaget. 

FILIP ELOFSSON