Väntan har varit lång, men äntligen har det blivit dags för fotbollen att återvända. Den 16:e juni sparkar Umeå FC igång säsongen borta mot GIF Sundsvall, och man gör det med Timothy McNeil i laget som har återvänt till Umeå. 

Efternamnet McNeil och fotbollen i Umeå är något som går hand i hand. Det är omkring 20 år sedan Mark McNeil representerade IFK Holmsund i division 1, det som då var landets näst högsta serie. Historien har ju som man brukar säga en förmåga att upprepa sig, och nu är det återigen dags för en McNeil att representera ett umelag på samma nivå. Umeåsonen Timothy McNeil är tillbaka i Umeå FC efter en sejour i Carlstad United. 

   – Det är skönt att vara tillbaka, hemma kommer alltid vara hemma och det känns jätteroligt att få komma hem och spela Superettan. Det långsiktiga projekt Umeå FC arbetat med under en period tycker jag har varit helt fantastiskt. Det fanns tidiga planer på att återvända till Umeå, och jag hade faktiskt kontakt med sportchefen Danny Persson redan i början av oktober. I slutändan blev valet ganska enkelt och naturligt. 

 

En påtaglig ombyggnation av laget har skett under försäsongen, både inom spelartruppen och tränarstaben. Mängder av nyförvärv har gjorts och amerikanen Brian Clarhaut har blivit tillsatt som ny huvudtränare. Mannen som förra året stod vid rodret, Magnus Henrysson, finns med som assisterande tränare. Upplägget har även förändrat sättet man tränat samt hur man förberett sig på den kommande säsongen. 

   – Brian har tillfört en filosofi som är väldigt amerikansk. Han håller mycket tal, pushar och driver på oss konstant och har generellt en väldigt karismatisk ledarstil. Det är något som jag tror truppen behöver och kommer gynna oss. Brian och “Henry” kompletterar varandra på ett bra sätt, eftersom att Magnus ofta ser de här små sakerna och ger en råd under tiden man spelar.   

 

Efter en lång period utan fotboll kan vi nu skåda ljuset i slutet av tunneln och premiärdatumet för Superettan är satt. I flertalet sammanhang har Umeå FC blivit tippade att hamna i botten av tabellen, vilket givetvis är logiskt för en nykomling. Något som tidigare säsonger varit signifikativt för Umeå FC har varit att man kämpat sig upp i Superettan, för att sedan lika fort falla tillbaka neråt i seriesystemet. Det är av stor vikt att etablera sig under första året, och Timothy menar att detta är något som truppen förberett sig för. 

   – Tittar man på tidigare år så har det varit upp i Superettan och sen raka spåret ut igen. Det är något vi har pratat mycket om och är ingenting vi vill ska hända igen, och vår huvudsakliga målsättning är att göra allt för att etablera oss i Superettan. Det var längesen jag tränade så här hårt och träningarna har varit oerhört intensiva, man har verkligen känt att man lever. Folk kommer få se att den intensiteten kommer följa med ut när det blir dags för match.  

 

Den 16:e juni inleder Umeå FC med ett Norrlandsderby mot GIF Sundsvall som efter förra årets säsong föll ner från Allsvenskan. Med andra ord en väldigt tuff start, men detta är inte något Timothy bekymrar sig över och tror på vinst i premiären.  

   – Jag tycker det blev helt perfekt. Att direkt gå ut och veta vad som krävs för att vinna matcher är nyttigt. Jag brukar sällan tippa på resultat, men jag tror att vi vinner med 1-2.  

FILIP ELOFSSON