Han lämnade Umeå FC efter sex säsonger inför 2019. Nu är han tillbaka. Mittbacken Dillan Ismail, 27, har skrivit på ett avtal som sträcker sig över säsongen 2021.

Han kom till Umeå som en ung pojkspoling, endast 21 år gammal, från Enköpings SK. Under sina sex år i Umeå FC växte han fram till en av division 1 bästa försvarare samtidigt som han inför 2018 tog över kaptensbindeln i Umeå FC. Efter säsongen 2018 lämnade han för spel i Superettan och Dalkurd FF. Men nu är han tillbaka i staden och klubben där han växte upp. Dillan Ismail och Umeå FC är överens om ett avtal som sträcker sig över säsongen 2021.
– Det känns givetvis oerhört kul och spännande att vara tillbaka i Umeå FC, säger Ismail.

När han lämnade Umeå FC inför förra säsongen skrev Ismail ett brev om hur svårt beslutet var. Nu är han desto gladare över att vara tillbaka.
– Umeå FC ligger mig självklart varmt om hjärtat. Men att fatta dessa typ av beslut är sällan lätta. Jag lämnar min hemstad – igen och min förra klubb vilket är svårt att göra men att det är Umeå FC jag lämnar för gör det hela mycket lättare för mig. Jag känner klubben, staden och människorna väldigt väl. Klubben har verkligen lyckats få till det och tagit sig upp till eliten vilket jag alltid velat vara delaktig i. Nu får jag chansen att spela med Umeå FC inom svensk elitfotboll vilket jag är glad och tacksam för. Nu kom möjligheten upp och det känns rätt att ta den möjligheten.

Trots att han spelade i ett annat lag under 2019 så följde han Umeå FC:s framgångar med stort intresse och fanns även på plats den den novemberdagen på Vikingavallen då Umeå FC tog sig tillbaka till svensk elitfotboll.
– Jag följde laget noga under 2019 och var även iväg för att titta på matcher som framför allt spelades i Stockholm-regionen. Det laget och klubben lyckades med 2019 var helt fantastiskt. Efter 7 års hårt arbete lyckades man äntligen ta sig upp till Superettan!, säger Dillan och fortsätter:
– Det var nästan så att matchen mot Frej var surrealistisk. Efter ett ganska tufft hemmaresultat hade man helt plötsligt en 0-2 ledning och ena foten i Superettan. De sista 10 minuterna av matchen måste ha varit de längsta tio minutrarna i en match jag upplevt. Efter att slutsignalen ljöd kunde jag inte göra annat än att springa ut på planen och gratta grabbarna. Helt fantastiskt!

Han återvänder nu till Umeå FC efter ett år med Superettan-spel i Dalkurd. En säsong han tar med sig mycket erfarenhet av.
– Jämfört med Division 1 tycker jag att kvalitén är generellt sett mycket högre. Tempot är högre, kvalitén är generellt bättre och man straffas bra mycket hårdare. En viktig lärdom som jag skulle säga att just jag tagit med mig är vikten av att vara ödmjuk och konsekvent – gentemot motståndet och men framför allt gentemot sitt egna lag. Serien är tuff med bra lag och det finns inga enkla matcher. Är man ett hårt arbetande lag och är konsekventa i sitt arbetssätt tror jag man kommer långt, menar han.

Så, vad är målsättning inför säsongen?
– Vi spelar för att vinna! Oavsett motstånd. Har vi den inställningen och arbetar utifrån den målsttningen med våra metoder så kommer vi ha en fin placering mot årets slut.

Danny Persson om Dillan Ismail:
– Vi har jobbat på detta ett tag nu och det känns otroligt kul att Dillan återvänder till oss. Vi får in en ledargestalt och en mycket bra fotbollsspelare som nu dessutom adderat viktig Superettan-erfarenhet.