Under fredagskvällen tog Umeå FC emot IFK Luleå på Umeå Energi Arena för att spela försäsongens femte match. Efter en på många sätt händelserik match lyckades Umeå FC gå segrande ur kampen, slutresultatet skrevs till 2-1.

Förra helgens vinst mot Bodens BK verkar ha gett mersmak då det var ett laddat Umeå FC som klev ut på planen under mötet med IFK Luleå. Matchen inledde intensivt med ett hemmalag som inte bara satte hög press utan som tidigt också började skapa målchanser. Att denna intensitet skulle bli väldigt långvarig kan anses orimlig, och efter ett tag började tempot sänkas en aning. Dock skulle det ändå inte dröja innan första målet kom.

Efter endast 14 minuter kunde Alexis Bbakka dribbla sig förbi på kanten och lyfta in ett inlägg mot bortre stolpen där Bajram Ajeti nådde högst och nickade in bollen. En Ajeti som både gjorde sin första start och sitt första mål i UFC-tröjan. Målet skulle också bli en nystart på den intensitet man inledde matchen med, och Umeå FC återgick till att skapa målchanser och vara farliga i sista tredjedelen. Målskytten Ajeti låg bakom det mesta och var ett konstant hot för Luleås försvar så fort han kom i närheten av straffområdet.

Det skulle heller inte ens dröja 10 minuter innan Umeå FC återigen fick utdelning för sitt kreativa anfallspel. Efter en fin uppbyggnad som resulterade i att man kunde komma runt på högerkanten och sätta in ett hårt inspel som turligt styrde på en Luleå-försvarare och in i mål. 2-0 efter 23 minuter och resultatet var då i underkant mot vad det borde ha varit och man varit mer kliniska framför mål. Ajeti sköt i stolpen, Bbakka missade friläge, och med lite mer distinkta ageranden framför mål kunde Umeå FC satt spiken i kistan redan i den första halvleken.

Den första halvleken skulle också få ett långt avbrott då Miroslav Mazur blev liggande efter att ha fått en smäll mot huvudet. Mazur kunde därefter inte fortsätta matchen, och in kom istället nyförvärvet Soya Takahashi. Den fart och fläkt som matchens tidigare haft mattades av aningen efter avbrottet, vilket ledde till en slarvigare period från Umeås sida. Detta ledde i sin tur till att bortalaget flera gånger om kunde skapa farliga lägen, och ett reduceringsmål avstyrdes enbart av Cameron Hoggs briljanta målvaktspel. Första halvlek summeras ändå som en bra halvlek för Umeås del, då man skapar en mängd målchanser och för spelet halvleken igenom.

Den andra halvleken började likt den första, med hög intensitet och snabbt passningsspel. Umeå FC genomförde även ett byte i paus då Yoel Embaye byttes in mot Enis Ahmetovic. Det skulle dock dröja lite innan den andra halvleken bjöd på några nämnvärda händelser, men i den 60e matchminuten skulle dem komma. Efter att inbytte Timothy McNeil blivit fälld i straffområdet pekade domaren på straffpunkten. Bajram Ajeti som låg bakom mycket av förarbetet som ledde fram till straffen klev fram för att ta hand om den, men chippade bollen oturligt i ribban.

Efter straffen bibehöll UFC bollinnehavet, men chanserna uteblev. Stundtals blixtrade man till och kom runt på vänsterkanten, men lyckades inte skapa några riktigt farliga målchanser. Emmanuel Yeboah skulle också komma att dra på sig sitt andra gula kort och bli utvisad, och kort därefter skulle samma sak hända McNeil som dock fick rött direkt. Umeå FC tvingas alltså spela sista kvarten med 9 man, vilket givetvis bjöd in Luleå i matchen. Bortalaget övertog bollinnehavet och UFC krymper bara ner och försöker spela av matchen. Men med hjälp av det övertag man fått på grund av utvisningarna lyckas Luleå i matchens slutskede reducera till 2-1.

Matchen summeras ändå som ett steg i rätt riktning och spelet i sista tredjedelen får ses som en klar förbättring. Så länge man är samma antal spelare på planen och spelar under samma premisser dominerar Umeå FC matchen och borde ha gjort fler mål om man varit mer effektiva framför mål. Fin insats av Hogg i målet som flera gånger om räddar laget då försvaret är för avslappnat. Framåt ska nyförvärvet Bajram Ajeti berömmas för sin kreativitet och farlighet då han ständigt är ett hot för motståndarna. Det blir alltså seger till allt slut efter en händelserik match och på det stora hela ett fall framåt för Umeå FC.

Träningsmatch
Umeå FC – IFK Luleå 2-1 (2-0)
Målen: 1-0 (14) Bajram Ajeti (Alexis Bbakka), 2-0 (23) Självmål, 2-1 (84) Arish Nouri
Varningar Umeå FC: Mikael Wikström
Utvisning Umeå FC: Timothy McNeil, Emmanuel Yeboah (två gula kort)
Så spelade Umeå FC:
Cameron Hogg
Jakob Bergman (ut 58), Aurelien Norest, Miroslav Mazur (ut 35)
Deniz Yaldir, Emmanuel Yeboah, Stefan Lindmark (ut 52), Enis Ahmetovic (ut 46), Jens Stigedahl
Bajram Ajeti (ut 65), Alexis Bbakka
Ersättare: Viktor Frodig, Mikael Wikström (in 52), Soya Takahashi (in 35), Yoel Embaye (in 46), Timothy McNeil (in 58), Benyam Demte (in 65)