Det har jobbats på under en längre tid men nu är det klart. Den 33-årige amerikanen Brian Clarhaut tar över huvudansvaret i Umeå FC. Samtidigt står det också klart att årets succétränare och klubblegendaren Magnus Henrysson fortsätter som assisterande tränare de kommande två åren.

Magnus Henrysson meddelade redan i somras att han inte skulle ha huvudansvaret i Umeå FC under 2020. Detta gjorde att man påbörjade sökandet efter en ny huvudtränare. Nu är sökandet slut. Brian Clathaut, senast från Nyköping BIS, har skrivit på ett 2+1-årskontrakt med Umeå FC.
– Jag är extremt glad och ödmjuk inför uppgiften. Det är en spännande tid att vara en del av Umeå FC. Jag är hedrad att få arbeta i en ambitiös klubb, en klubb med höga värden som är omgiven av hårt arbetande människor, säger Brian och fortsätter:
– Jag ser fram emot att lära känna all personal, spelare, supportrar och människor i och runt Umeå FC och staden Umeå. Magnus Henrysson, Jörgen Sundberg, Danny Persson och de övriga i staben har gjort ett fantastiskt jobb för att leda gruppen till Superettan och jag kan inte vänta med att börja arbeta med dem.

Du har mött Umeå FC ex antal gånger under din tid som tränare i Nyköping. Vad har du fått för bild av laget och klubben?
– Jag tror att Umeå FC delar en liknande fotbollsfilosofi som jag själv, vilket är oerhört viktigt. De värdesätter bollinnehav och vill spela en anfallsinriktad fotboll. Som jag sa tidigare, Umeå FC var en väldigt speciell grupp under 2019, det var en grupp som var ett riktigt lag. De hade bra ledarskap på och utanför planen och arbetade verkligen för varandra. Att ha den grunden att stå på inför 2020 ser jag som ny på jobbet som väldigt positivt

Magnus Henrysson stannar som assisterande tränare. Foto: Jan Hofverberg

Brian växte upp i New Jersey, USA tillsammans med sin mamma, pappa, syster och bror. Trots att fotbollen inte är den största sporten på andra sidan atlanten så var det ändå den som fick upp intresset hos Brian. Efter ett par tuffa skador som citat ”fick mig att inse att jag inte skulle nå MLS” så började han intressera sig för tränaryrket.
– Jag började coacha för 10 år sedan. Jag hade tur att tidigt få chansen på en hög nivå från första dagen och arbeta under några topptränare i ung ålder. 2011 coachade jag vid University of Connecticut, som var det bästa fotbollsprogrammet i USA vid den tiden. Det var en intensiv miljö som arbetade under en av USA:s mest framgångsrika tränare Ray Reid. Jag pressades till gränsen, det fanns inget utrymme för fel i att arbeta i den miljön. Vi producerade sju spelare från våra elva elever till Major League Soccer det året.
Han blev sedermera assisterande tränare vid Temple University innan han inför säsongen 2016 tog flyttlasset över till Sverige och Nyköping BIS.
– Jag hade mycket fokus på scouting av spelare under mina tidigare tränarjobb vilket gjorde att jag reste mycket till Sverige och kollade på spelare. Där träffade jag John Wall, då tränare i AIK:s U19, och vi höll kontakten. Han blev huvudtränare i Nyköping och medans jag sökte ett nytt tränarjobb så skrev jag på ett tremånaders-kontrakt med Nyköping. Jag förstod ganska snabbt att jag skulle bli kvar längre, säger Brian med ett skratt.

När John Wall, under sommaren 2017, fick lämna Nyköping BIS fick Brian ta över huvudansvaret.
– Jag uppskattar verkligen min tid i Nyköping. Som tränare måste du alltid lära och utvecklas. Jag har arbetat med olika spelare, olika medarbetare och försöker reflektera varje dag, varje vecka och fråga mig själv, hur kunde jag ha gjort det bättre? Vad kunde man göra annorlunda? Jag lär mig ständigt och håller mig uppdaterad. Detta är en process att utvecklas, inte bara en person utan också som tränare, och jag tror att jag genom dessa erfarenheter blivit en bättre människa och tränare.

Han anlände till Umeå redan i måndags och nu börjar det hårda arbetet inför 2020.
– Jag är redo att börja arbeta med den här gruppen och klubben och leverera en bra 2020-säsong. Jag är ser mycket fram emot att träffa alla ledare och spelare, lära känna dem som människor och börja implementera mitt system och filosofi i laget. Det kommer att vara bra att dela idéer med tränarstaben och verkligen bygga något speciellt för framtiden. Jag kan inte vänta med att komma igång!, avslutar Brian.

Danny Persson om Brian Clarhaut och Magnus Henrysson:
– Sedan Magnus under sommaren meddelade att han inte skulle vara huvudtränare under 2020 så påbörjade vi ett rekryteringsprocess för hitta en ny huvudtränare, en process som vi haft lyxen att kunna involvera Magnus i.
– Vi har haft ögonen på Brian under ett längre tid och hans profil uppfyller absolut de kriterier som vi söker hos en Umeå FC-tränare. Han är en hårt arbetande, noggrann och kunnig tränare som vi tror, tillsammans med övriga staben, kommer göra mycket gott för Umeå FC.
– Vi är samtidigt mycket glad för att Magnus väljer att fortsätta hos de två närmsta åren. Det han tillsammans med Jörgen, Kim och de övriga i ledarstaben har gjort under 2019 är fantastiskt.