Umeåsonen Timothy McNeil, 29, vänder hem till Umeå igen. Anfallaren är klar för en comeback till Umeå FC. Kontraktet är skrivet på två år.

Redan 2009 skrev han på sitt första kontrakt med Umeå FC, nu tio år senare är han tillbaka i den blåa tröjan.
– Det känns fantastiskt bra. Det ska bli kul att få spela Superettan på hemmaplan med en förening som jag ser har en väldigt god framtid för sig, säger McNeil.
Hur mycket ser man fram emot att representera sin hemstad i Superettan?
– Jättemycket såklart. Att få representera stadens bästa lag är jag stolt över, och som sagt att få spela Superettan på hemmaplan är något alla på den här nivån vill göra.

Inför 2019 valde att han att ta flyttlasset och flytta ner till Karlstad och Carlstad United. Där blev det 27 matcher och 14 mål.
– Jag har trivts bra, haft bra lagspelare runt omkring mig och den sociala delen har fungerat. Rent sportsligt nådde vi inte riktigt fram. Vi hade en alldeles för dålig vår där vi var enligt mig lite otränade och tappade extremt många poäng i slutminuterna, menar han och fortsätter:
– Hösten tränade vi betydligt mycket hårdare och det visade sig även under matcherna då vi tog de poäng vi behövde och förtjänande. Men vi vaknade lite sent, hade våren varit bättre hade kanske det sett annorlunda ut. Men som helhet har det varit bra. Jag ångrar absolut inte att jag flyttade dit.

Efter att Timothy lämnade Umeå FC efter 2012 så har han mött laget ex antal gånger, både med Team TG och Carlstad United. Alltid en svår motståndare men det framförallt under 2019.
– Umeå FC:s styrkor i år tycker jag att dom har varit väldigt jämna. Har haft många poängspelare och flera olika spelartyper som har fått ut mycket utifrån deras egenskaper.

När han anslöt till Umeå FC första gången för tio år sedan var han endast 19 år gammal. Det har hänt en del sedan dess.
– Jag ska väl säga att det är rätt stor skillnad ändå. Min första sejour i UFC var jag rätt ung. Vi hade (Andreas) Hermansson, Danny (Persson) och (Simon) Mårtensson som jag anser är klubbens bästa forwards, tillsammans med Steve, framför mig, så att ta en startplats var svårt, menar han och fortsätter:
– Samtidigt så lärde jag mig extremt mycket av dom. Jag har jobbat väldigt mycket på min fysik och försökt att va en boxspelare så mycket som möjligt och det har gett resultat. Som människa har jag såklart också växt till mig sen jag var 19 får jag hoppas.

Trots att det var längesedan han hade Umeå FC:s omklädningsrum som ”hem” så har mycket kontakt med spelarna i laget, något som han ser som en extra bonus nu när han kommer hem.
– Jag har två av mina bästa kompisar i Mike (Mikael Wikström) och Stefan (Lindmark) och det är klart att det betyder extremt mycket. Vi har haft kontakt under hela året och det är klart att dom har ett litet finger med i spelet som gjorde att jag kommer tillbaka. Så att få spela tillsammans med dom både i Superettan ska bli extremt kul!

Så vad kan man då förvänta sig av Umeå FC respektive Timothy McNeil anno 2020?
– Jag tror att förväntningarna, framför allt från Umeå som stad kommer vara höga. Och det tycker jag dom ska vara. Vi kommer som alla andra nykomlingar vara det hungrigaste laget i serien, vi vill visa alla att vi tillhör Superettan och inte är något mediokert upp och ner lag. Många i laget just nu har inte spelat i Superettan, så alla kommer vilja visa i varenda match att Umeå FC är att räkna med.
– För egen del ska jag försöka utnyttja det jag är bra på. Löpstarkt, fysisk och förhoppningsvis finnas med i målprotokollet, men framför allt se till att jag gör mina lagkamrater bättre så vi kan vinna så många matcher som möjligt. Det är min högsta prio.

Timothy McNeil kommer att spela i tröjnummer 11.

Danny Persson om Timothy McNeil:
– ”Timmy” har legat högt upp på vår priolista under många säsonger och att äntligen få hem honom till Umeå och Umeå FC känns väldigt bra. Han är en fysisk och målfarlig anfallare som är bra både i offensiven och defensiven.