En näst intill prickfri insats från hemmalaget slutade ändå i besvikelse. IK Frej kvitterade i matchens slutskede och den första av två kvalmöten lagen emellan slutade lika, 1-1.
– En bra match från vår sida. Vi spelar jämt och är bättre i stora delar. Jag tycker att vi förtjänar att vinna, men så är det. Nu är det fullt fokus på söndag, säger Umeå FC:s målskytt Jens Stigedahl.

Trots minus fyra på termometern så bevittnade hela 2752 åskådare det första av två kvalmöten mellan Umeå FC och IK Frej. Där var det gästerna från Täby som tog initiativet direkt i matchen och pressade tillbaka hemmalaget som med både tur och skicklighet kunde hålla tätt.

Men Umeå FC jobbade sig in i matchen och fick också första halvleks farligaste målchans. Yoel Embaye nådde högst på en hörna och där Anton Eriksson var centimeter från att stöta in ledningsmålet.
– Dom försökte pressa oss men vi löste det bra. Vi var skickliga, vi gjorde det bra, menar Stigedahl.

Umeå FC skulle dock ta ledningen. Efter ett fint anfall som avslutades med att Samuel Kroon prickade stolpen skyfflade Jens Stigedahl in returen och jublet visste inga gränser. Då stod matchuret på 68 minuter.
– Kroon skjuter i stolpen, sen får jag öppet mål. Ännu ett retur-mål från min sida. Bollarna dimper ner framför mig, säger Stigedahl.

Efter ledningsmålet hade Umeå FC kontroll på händelserna fram till de sista självande minuterna. När klockan tickade upp på 90 minuter prickade Frej in kvitteringen efter visst flipper-spel i hemmalagets straffområde.
– Vi ska ändå ta med mycket från den här matchen. Vi gör en bra match. Nu måste vi göra mål för att ta oss till Superettan. Vi ska åka dit och göra en minst lika bra match där som vi gjorde här, säger Stigedahl.

Vad säger du om den stöttningen ni fick idag?
– Jättekul. Det var en fantastisk inramning. Stort tack till Umeå-publiken, säger Stigedahl och avslutar;
– Nu hoppas vi på samma stöd nere i Stockholm!

Match 2 spelas på söndag med avsparkstiden 13.00 på Vikingavallen. För er som inte är på plats går matchen att se på aftonbladet.se.

Kval till Superettan, match 1 av 2
Umeå FC – IK Frej 1-1 (0-0)
Målen: 1-0 (68) Jens Stigedahl (Samuel Kroon), 2-0 (90) Abdul-Halik Hudu
Varningar Umeå FC;IK Frej;
Publik: 2752
Så spelade Umeå FC:
Viktor Frodig
Nicklas Raaholt, Anton Eriksson, Aurelien Norest, Jens Stigedahl
Stefan Lindmark, Emmanuel Yeboah
Samuel Kroon (ut 87), Yoel Embaye (ut 77), Deniz Yaldir
Isaac Boye (ut 81)
Ersättare: Rasmus Aspholm, Omar El Baad, Adel Ziarat, Seif Kadhim (in 87), Jason Romero (in 81), Mikael Wikström (in 77), Emil Johansson