Umeå FC Akademi vann norrlandsderbyt mot serieledande GIF Sundsvall under lördagen.
— Det var skönt med en vinst mot serieledarna, säger tvåmålsskytten och nyförvärvet Ludwig Olofsson.

Det var ettan mot trean som möttes på Umeå Energi Arena. Serieledande Sundsvall som hade vunnit samtliga sina matcher under höstsäsongen gick för sin sjätte raka seger men det tog stopp mot ett starkt UFC Akademi som ville studsa tillbaka efter 2-2 mot Älvsjö senast.

UFC Akademi började matchen klart bäst och hade bra kontroll på matchen i den första halvleken samtidigt som gästerna hade svårt att skapa någonting. Hemmalaget förvaltade sina lägen och gick till pausvilan med en 2-0-ledning.

I den andra halvleken fortsatte hemmalaget att trycka på och vara det bättre laget. UFC Akademi gjorde 3-0 ganska tidigt i den andra. Gästerna lyckades dock göra ett re­du­cer­ings­mål men efter de 90 minuterna stod det 5-1 till UFC Akademi.
— Efter 3-0-målet skapade de inte några lägen och vinsten verkade klar, säger Ludwig Olofsson och fortsätter:
— Det var skönt med en vinst mot serieledarna och vi spelade väldigt bra som ett lag så det känns lovande inför de kommande matcherna. Tycker att alla i laget var i toppform idag, vi spelade väldigt bra tillsammans och vi fick resultat på det.
Vi hade några chanser då vi hade kunnat göra fler mål men vi vinner ändå med 5-1 så vi sparar dem till andra matcher.

Ludwig Olofsson kom till UFC Akademi inför höstsäsongen och han har nu gjort sina första mål i klubben.
— Hade kunnat gå bättre men att göra två mål i hemmadebuten kändes bra, säger han och fortsätter:
— Jag har kommit in väldigt bra i laget och det är en väldigt hög nivå på alla killar här så det känns bra.

Olofsson beskriver sina mål så här.
— 2-0-målet så går vi på kontring från en hörna och jag får en passning av Adam (Sandström) ungefär vid halvplan så jag driver och tänker passa in till dem i boxen men försvararen täcker av dem så jag petar bollen förbi målvakten. 3-0 så slår Oscar (Strangert) en frispark som jag släpper till Adam (Sandström) som skjuter men skottet blir täckt och bollen kommer till mig så jag sätter dit den med bredsidan.

5-1-segern betyder att UFC Akademi klättrar till tabellens andraplats, fem poäng efter Sundsvall i topp.

Nu väntar Skiljebo SK den 14 september. Matchen spelas på Vildmannavallen kl. 11.00.
— Jag vet att det blev 3-2-vinst senast på bortaplan och de ligger platsen bakom i serien så det kan bli en väldigt jämn och spännande match, avslutar Olofsson.

P17 Allsvenskan Norra Nedflyttningsserie
Umeå FC Akademi – GIF Sundsvall 5-1 (2-0)
UFC:s målskyttar:
Oscar Strangert (2), Ludwig Olofsson (2), Thomas Tah Abah