Umeå FC Akademi spelar vårsäsongens sista match mot serieledande IFK Luleå på torsdagen. UFC Akademi vann senast mot IFK Östersund med 4-1 på hemmaplan.
Inför torsdagens match tog vi ett snack med spelaren William Boström Rydfjäll.

Vad säger du om matchen mot Östersund och vad tar ni med er?
— Matchen mot Östersund tycker jag att vi kontrollerar kanonbra. Vi förlorade med 5-0 i första matchen mot dem, nu vinner vi med 4-1 och mersmak. Det ger oss en fin värdemätare på vilka fina framsteg vi har tagit som lag. Det vi kommer att ta med oss från matchen är vårt lugn, de försökte sätta en extremt hög press på oss som vi gång på gång rullade oss förbi på ett moget och behärskat vis.

Vad tycker du om dina och lagets insatser efter 14 omgångar?
— Utifrån lagets perspektiv tycker jag att vi tar stora steg efter varje match. Vi började säsongen helt okej men lyckades inte få med oss så mycket poäng, nu visar vi att vi är ett mognare lag som kan behärska en ledning och inte falla isär och tappa våran struktur. Tror det kan bero på att i början var vi lite oklara på exakt hur vi skulle pressa, hur vi ville föra matcher. Mycket pga att vi enbart hade tre stycken träningsmatcher på försäsongen. Nu däremot så vet varenda gubbe på plan och på sidan vart och vad man ska göra, vilket resulterar i ett helt annat lag. Vi litar på varandra och vi tror på varandra i våra aktioner på planen.
Mina prestationer var sådär i början men är mer nöjd över mitt spel de senare omgångarna.

Nu väntar ännu en tuff match mot Luleå. Hur ser du på motståndet?
— IFK Luleå är ett fantastiskt bra lag. Från min sida tycker jag att det är ett av dem absolut bästa lag vi mött i år, kanske till och med det bästa. De vill spela en spelande, rolig och attraktiv fotboll precis som vi.

Hur tror du att matchbilden kommer se ut?
— Jag tror att IFK kommer föra matchbilden till stort och att vi kommer försvara oss mycket och jobba en del med omställningar. Något som kommer att bli viktigt för oss är att verkligen behålla bollen då vi får tag i den, för som sagt tror jag det kommer bli mycket försvar. Vi måste fortsätta tro på vårat spel och försvar, vi har de senaste tre omgångarna mött topp fyra motstånd och har sex poäng och en bitter 3-2-förlust mot Friska Viljor. Vi har visat gång på gång att vi står upp mot seriens topplag på ett enormt bra sätt, för oss gäller det att göra likadant mot Luleå.

Vad kommer bli viktigt för att ta tre poäng?
— Tro på vår spelidé till fullo, kriga tillsammans defensivt, visa våran kyla, vårt lugn med boll och jobba som ett kollektiv. Men det absolut viktigaste mot IFK Luleå tror jag blir att inte visa rädsla. De leder serien, men vi är tillräckligt bra för att åka hem med tre poäng. Det ska vi visa på torsdag.

Hur är känslan och stämningen i laget inför torsdagens match?
— Känslan i laget är fantastisk, inte mer efter lagets tre poäng i söndags. Jag tycker faktiskt att lagsammanhållningen under hela året har varit hur bra som helst. Trots att vi åkt på 7-1 torsk och haft några matcher utan vinst så har den konstant varit jättebra. Vi är ett ungt lag och just därför tycker jag det är extra underbart att vi kan ha en så grym lagsammanhållning. Vi kommer komma taggade till tusen upp till Skogsvallen på torsdag.

VK sänder kvällens match i Luleå. Se den här!

Division 2 Norrland, Omgång 15
IFK Luleå – Umeå FC Akademi
Torsdag den 4 juli kl. 19.00
Skogsvallen