Umeå FC Akademi vann norrlandsderby mot GIF Sundsvall med stora siffror på lördagen efter en jämn första halvlek som slutade 1-0 till Umeå-laget. I den andra halvleken blev det målfest och UFC fick vinna till slut med 5-0. Det var också lagets första seger i P17 Allsvenskan efter tre raka förluster.
– Vi var väldigt sugna på att vinna idag, säger tvåmålsskytten, Olle Sandkvist.

Det var en jämn och händelserik första halvlek med mycket närkamper och vassa chanser för båda lagen.
UFC Akademi inledde matchen bäst och var det bättre laget de första tio. Men det saknades tålamod för hemmalaget som hade svårt att komma till avslut.
– Det var den lilla sista som saknades, säger spelaren Olle Sandkvist.

Sundsvall skapade också vassa chanser men fick inte någon utdelning. Den första halvleken var nästan över när Sundsvall fick en straff emot sig och då klev Olle Sandkvist fram som gjorde inget misstag och hemmalaget gick till pausvila med en 1-0-ledning.
– Vi gjorde en bra första halvlek och det var rättvist att vi ledde med 1-0.

UFC Akademi kom vassare ut i den andra halvleken och utökade ledningen bara efter 30 sekunder igenom David Ekman som tryckte in bollen och 2-0 var ett faktum. Bortalaget hade svårt att stå emot och det var bara Umeå-laget som skapade de farligaste chanserna.

Olle Sandkvist gjorde sitt andra mål för dagen återigen på en straff. Minuter senare stod det redan 4-0 till hemmalaget. Men allt gick inte så perfekt för hemmalaget. I slutminuterna fick UFC-målvakten Pontus Eriksson en smäll och han var tvungen att lämna planen och då fick Hugo Enförs ta på sig målvaktströjan.
– Jag hoppas att det inte är något allvarligt med honom (Pontus Eriksson), säger Olle.

Efter det fortsatte UFC Akademi jaga på och det fick man utdelning för när Thomas Tah Abah gjorde 5-0 vilket också var slutresultatet.

Matchens lirare Olle Sandkvist tycker att laget gjorde en bra match och vann rättvist.
– Det var jätteskönt att vinna idag. Vi var väldigt sugna på att vinna, säger Olle och fortsätter:
– Vi spelade bra i försvarsspel och vi tillät inte dem att spela i den andra halvleken. Alla gjorde ett bra jobb på planen, säger han som menar att det var ingen slump att han lyckades göra två mål på straff.
– Jag brukar träna mycket på dem.

Han menar att ett fortsatt hårt jobb krävs för att laget ska kunna fortsätta vinna.
– Vi ska fortsätta spela som vi gör, avslutar straffkungen.

I nästa omgång (den 20 april) gästar UFC Akademi Stockholm-laget AIK FF.

Umeå FC Akademi – GIF Sundsvall 5-0 (1-0)
Målen:
1-0 (45) Olle Sandkvist (straff), 2-0 (46) David Ekman, 3-0 (57) Olle Sandkvist (straff), 4-0 (68) Adam Sandström, 5-0 (84) Thomas Tah Abah.
Varningar Umeå FC Akademi:GIF Sundsvall: Ludvig Pärlenskog