Division 2 Norrland drar igång på lördagen och för Umeå FC Akademi:s del väntar IFK Luleå på hemmaplan. Henrik Andersson är UFC Akademi:s nye tränare och vi tog ett snack med honom inför säsongens första batalj.

Hur summerar du försäsongen och vad tar ni med er?
– Försäsongen kan summeras som en inspirerande, lärorik och intensiv period för både ledning, tränare och spelare i Umeå FC Akademi. Nya tränare som vill implementera sina idéer, en ung spelartrupp som hela tiden vill lära och testa sina vingar på en ny nivå, samt också utmaningar i form av yttre omständigheter och vissa omstruktureringar i föreningen generellt. Angående de yttre förutsättningarna för att bedriva en fotbollsverksamhet i Umeå så upplever jag att allt som kan sägas om de svårigheterna redan är sagt.
– Vi tar med oss att vi fått tid till att lära känna varandra och få samman gruppen, att vi lyckats förmedla delar av hur vi vill spela vår fotboll 2019 och känslan av att det ska bli en riktigt spännande säsong!

Hur går tankarna inför seriepremiären?
– Tankarna inför seriepremiären är väl i linje med de flesta andra tränares inför en premiär. Det ska bli väldigt roligt att få starta igång, samtidigt som vi är väl medvetna om den utmaning som väntar. Vi mötte Luleå i januari, och en hel del kan förstås ha hänt sedan dess, men oavsett så räknar jag med att vi får möta ett väldigt bra lag. Vad jag har hört så är det många som håller deras nivå som den högsta i serien, och även har dem som favorit till en serieseger. Min tro är att de måste komma upp på den nivån för att ta poäng av oss på lördag. Vi vet att vi är ett skickligt lag, och förhoppningen är att vi ska kunna leverera en prestation vi sedan kan bygga vidare på.

Vad har ni för förväntningar inför denna säsong?
– Förväntningarna är att samtliga involverade i och runt laget ska göra sitt yttersta för att ta kliv i sin utveckling, utmana sig själva och att vi, när säsongen summeras, ska kunna säga att vi blivit bättre. Jag har också förväntningar på motståndet i serien som jag tror kommer erbjuda en fantastisk utmaning för våra spelare att ta sig an.

Vad tycker du om IFK Luleå som lag och vad blir nyckeln för att ni ska kunna vinna mot dem?
– Av vad jag sett så är de duktiga på att variera sitt spel, där de både kan spela väldigt direkt men också har skickligheten att kunna bygga bakifrån. De har även några spetsspelare som kan bryta mönstret som många lag kommer få problem med. Nyckeln för vår del handlar om att hjälpa varandra att våga spela det spel vi har tränat på, samtidigt som vi måste ha en acceptans för att det inte alltid kommer lyckas, och vid de tillfällena vara redo att arbeta hårt för varje meter.

Hur tycker du träningsveckan varit?
– Den har varit riktigt stark. Det har varit en genomgående hög nivå i flera veckor nu.

Hur ser truppläget ut?
– De flesta ska vara tillgängliga och redo för spel. Någon är påväg tillbaka, någon har varit sjuk och någon har haft en känning nu i veckan. Överlag ser det bra ut!

Division 2 Norrland
UFC Akademi – IFK Luleå
Lördag 6 april kl. 16.00
Umeå Energi Arena