Umeå FC:s har gjort klart med ett meriterande nyförvärv. Mittbacken Andrew Jean-Baptiste, 26, har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2019.

Den USA-födde försvararen Andrew Jean-Baptiste har också ett Haitiskt pass. Under sin ungdomskarriär spelade han två U18-landskamper för USA men valde sedermera att representera Haiti i landslagssammanhang där han har spelat fyra A-kamper. Han kommer senast från det malaysiska andra-ligalaget Terengganu II.
– Det känns jättebra att vara här. Klubben har en fin historia och jag ser fram emot att köra igång.

Han anlände till Umeå i onsdags och har hunnit med två fotbollspass med sina nya lagkamrater.
– Det är en skicklig grupp av hårt arbetande och ödmjuka spelare och en mycket motiverande ledarstab. Jag känner att det är en bra lagsammanhållning.

Som 20-årig blev han draftad som nummer åtta i MLS SuperDraft av Portland Timbers, en minst sagt stor upplevelse.
– Det var lite överväldigande, du får en kamera rätt i ditt ansikte när de tillkännager ditt namn. Du är på live-tv och så måste du säga några ord på podiet och göra massor av intervjuer efter. Dina sociala medier exploderar. När allt lugnat ner sig kan du verkligen njuta av känslan av att du är en proffs.

Under tiden i MLS representerade han Portland Timbers, Chivas USA och New York Red Bulls.
– Det var fantastiskt att känna på att spela i MLS. Det fanns så många stora namn, världsmästare och Champions League-vinnare. Men du får inte sväva iväg, du har ett jobb att sköta.

Efter en mellanlandning i Columbia hamnade han under 2016 i Nyköping BIS.
– Det var en bra upplevelse. Laget hade många bra spelare och en bra tränare.

När Baptiste beskriver sig själv som fotbollsspelare säger han följande.
– Jag är en mittback som tidigare spelat mittfältare. Trygg och bra med bollen, stark och snabb trots min storlek. Jag är en ledare som kommer göra allt för mina lagkamrater.
Och om sina mål för säsongen 2019 säger han…
– Att vinna!

Danny Persson om Andrew Jean-Baptiste:
– Redan hösten 2016 när han gjorde sin första tid i Sverige fastnade vi för hans rejäla men ändå samlade spelstil. AJB är en ledare med rutin från högre nivåer som kommer att bidra på många sätt till vårt lag.