Umeå FC utökar organisationen på kansliet. Dan f.d. spelaren och skyttekungen Danny Persson blir ny klubbchef. Han tillträder sin tjänst den 1 januari 2019.
– Det känns fantastiskt bra att vara tillbaka i Umeå FC på allvar, säger Persson.

På planen var han en fruktad målskytt där han med sina 71 mål är klubbens tredje bästa målskytt genom tiderna. Under de senaste två åren har han varit en del av den sportgrupp som driver de sportsliga frågorna för Umeå FC och UFC Akademi. Nu kliver Danny Persson in i tjänsten som klubbchef i Umeå FC from. den 1 januari nästa år.
– Efter ett längre uppehåll från fotbollen efter mitt avslut i klubben 2014 så har jag sakta men säkert börjat engagera mig mer igen. Jag saknar fotbollen och Umeå FC och får nu jag chansen att fokusera heltid på detta uppdrag vilket jag ser fram emot väldigt mycket.
Han menar att sitt engagemang i sportgruppen har gett honom viktig erfarenhet och insyn i hur jobbet inom klubben fungerar.
– Absolut. Vi har ju stött och blött en hel del frågor kring inte bara det sportsliga även utan organisatoriska delar under de senaste åren. Sedan är det ju en hel del utmaningar vi står inför men det är sig ju likt sedan man agerade på fotbollsplanen istället.

Vad kommer dina huvudsakliga arbetsuppgifter vara?
– Jag kommer att arbeta brett som ansvarig för klubbens verksamhet och alla dess delar. Allt ifrån dialogen och kontakten med våra samarbetspartners och sponsorer till hur vi fortsätter vårt arbete mot att vara hela Umeås FC, säger Persson och fortsätter:
– En klubb likt Umeå FC har mycket att tacka alla de ideella krafter som arbetar i och runt föreningen och där vill jag finnas tillgänglig för att vi tillsammans ska kunna utvecklas mot eliten. Utöver detta så har jag tillsammans med sportgruppen ett ansvar för att leda den sportsliga delen med allt vad det innebär.

I och med att Danny tillsätts som klubbchef så utökar Umeå FC sin kansliorganisation med en halvtidstjänst (från 170% till 220%). Ett viktigt steg menar Persson.
– Detta är en viktigt del i vårt arbete med att vara bättre förberedda för den dagen vi spelar elitfotbollen igen. Och frågan är ju inte om det ska ske, utan när. Vi har genom historien sett några tråkiga ettårssejourer i Superettan vilket vi vill göra allt för att undvika nästa gång, därför är det viktigt att klubbens organisatoriska nivå kan följa den sportsliga på ett bättre sätt.

Under sina åtta säsonger spelade han hela 157 matcher (16:e mest i föreningens historia) och gjorde som sagt 71 mål. Danny Persson kan den här klubben utan och innan och när han får blicka tillbaka vilken den mest minnesrika ögonblicket tvekar han inte.
– Utan tvekan hemmapremiären i Superettan mot Hammarby 2012. Över 7000 personer på läktaren, ett Umeå FC som öppnade i ett rasande tempo och att sedan få sätta 1-0 med Bajenfansen just bakom målet. Det är bilder som kommer driva mig i mitt arbete mot att Umeå FC ska tillbaka till eliten igen.

Han kommer närmast från en tjänst som marknadsområdeschef hos Umeå FC:s samarbetspartner Clockwork Bemanning.
– Parallellt med att jag spelade fotboll i Umeå FC studerade jag till civilekonom med inriktning mot entreprenörskap vilket efter examen drog mig in mot egenföretagandet. Tillsammans med en vän startade jag igång en e-handel som senare blev mitt jobb under den tiden jag fortsatte att spela fotboll. När jag sedan la fotbollsskorna på hyllan sålde jag företaget, vi fick vårt första barn och jag sökte ny anställning.
– Jag landade på Clockwork där fick jag från dag ett fått mycket förtroende från mina chefer och där jag nu lämnar min roll som marknadsområdeschef efter nästan 3,5 år. Att tacka ja till att få jobba med fotboll, och framförallt med Umeå FC igen, var trots allt ett enkelt beslut att ta.

Slutligen, vad vill du komma in och bidra med?
– Jag tror att det finns likheter med mig som fotbollsspelare och hur jag ser mig i min nya roll, dvs en hårt arbetande lagspelare som vet vart målet är, avslutar Umeå FC:s nya klubbchef Danny Persson.

Håkan Bäckström om tillsättningen av Danny Persson som klubbchef:
– Vi i styrelsen har under en längre period arbetat för att stärka vår organisation på kansliet. – Nu utökar vi med en halvtidstjänst och Danny får en övergripande ansvarsroll över vår dagliga verksamhet.
– I detta fall valde vi att internrekrytera då vi är övertygad om att Danny har den kompetens, det driv och ett hjärta för vår förening som är viktiga ingredienser för att lyckas i denna roll.
– Danny är ung men ändå erfaren och han har det vi söker som person för att Umeå FC ska ta nästa steg.