Efter sex år i Umeå FC:s organisation belönas ytterbacken Max Wolf-Watz, 19, med ett a-lagskontrakt. Kontraktet är skrivet på två år.
– Det känns ruskigt bra. Det är något jag krigat stenhårt för senaste åren, så känns riktigt bra att bli en del av Umeå FC:s a-trupp, säger han.

Max Wolf Watz är den spelare som tillsammans med Erik Lundström, Simon Mårtensson, Dillan Ismail och Jens Stigedahl som varit längst i Umeå FC:s verksamhet. Han kom 2013 från sin moderklubb Röbäcks IF, då till Umeå FC:s ungdomslag. Då hade Umeå FC en öppen try-out till ungdomslaget, i årgången -98 var det hela 80 stycken grabbar som deltog.
– Det var typ alla kompisar man kände inom fotbollskretsarna i sin ålder. Jag kommer ihåg att en kompis började snacka om uttagningarna när vi gick i 8:an och att jag inte hade någon som helst aning vad det var för något. Hursomhelst så ansökte jag i de absolut sista stunden och tog mig till antagningarna där jag sedan kom med i laget!

Hur tacklade man nervositeten när man var i den åldern?
– Jag har alltid kunnat bli nervös för många och mycket småsaker i livet men väl på uttagningarna kommer jag ihåg att jag var helt avspänd och bara spelade för att det var roligt och inget annat. Vilket jag försöker ta med mig vars jag än är i livet, att hitta glädjen och inte pressen i det jag gör!

Hur var känslan när du kom med i laget?
– Mycket glädjande, trodde först inte att jag skulle komma med. Jag höll igång med en mängd olika idrotter innan men när jag fick svaret att jag kom med i laget så blev det startskottet för mitt val att satsa på fotbollen!

Max har tillhört Umeå FC:s organisation sedan han var 14 år. Han har representerat klubben i allt från U17 Norra till Pojkallsvenskan och nu senast division 3. En resa som gett honom mycket.
– Min tid har varit riktigt bra, optimal skulle jag säga. Att få år efter år stegra upp tempo och kvalitet med olika typer av seriespel har varit perfekt för mig. Allt ifrån den lokala P17-serien till division 3, menar Max och fortsätter:
– När den pojkallsvenska säsongen var färdigspelad och UFC Akademi bildats så var det en bra förlängning av den utvecklande stegringen, där det blev mer och mer att sätta sig in i seniorspel! Jag tycker att ledare och övrig personal i klubben står för en proffsig värdegrund som förbereder mig såväl som andra att få en bra utbildning. Jag är väldigt tacksam för den tid som folk i kluben har lagt ner på mig!

Trots att ni föll på målsnåret i kvalet mot IFK i kvalet till div 2 gjorde ni en fantastisk säsong. Vad säger du om er säsong?
– Det har varit den hittils roligaste säsongen i min fotbollskarriär, och inte bara för att vi gick så bra som vi gick. Utan för att jag tycker att vi spelat en attraktiv fotboll och för att tron på laget varit så självklar i gruppen. Bara från förra året visar vi vad samtliga i laget tagit kliv i rätt riktning, där alla hari varit med och bidragit säsongen igenom. Både på och utanför planen har vi haft ett avslappnat klimat som jag tror präglat denna prestation i år.

Du har tagit stora steg i din utveckling under din tid i klubben. Vad tycker du själv om din utveckling?
– Jag känner att jag tagit olika utvecklingsspår varje säsong de senaste sex åren. Jämför man i början så är min spelstil idag helt annorlunda. Det känns som att jag blivit tryggare och tryggare i min roll där jag börjar känna bättre och bättre vad och hur min spelstil borde inrikta sig.
– Jag känner att jag kunnat utveckla mig under trygga miljöer vilket jag tror är viktigt vilken idrott eller yrke man än utövar. Jag som fotbollspelre och jag som person har tagit stor kliv i rätt riktning.

Du belönades med ett lärlingskontrakt inför denna säsong. Vad betydde det för dig?
– Det blev en bekräftelse på min egen förmåga och allt arbete som jag lagt ner. Något som för självfötroendet var mycket viktigt.

I och med det så tränade Max med A-truppen under stora delar av säsongen något han tycker varit väldigt utvecklande.
– Det har varit mycket uttvecklade där jag gradvis fått känna på vad som skiljer sig både serierna emellan samt vad jag själv måste förändra för att få min spelstil att passa så bra som möjligt i ett högre tempo.

Beskriv dig själv som fotbollsspelare!
– Jag är en löpvillig spelare som gärna deltar offensivt såväl som defensivt. Viljan att kämpa och inte ge upp är dock min främsta egenskap!

Vilken målsättning kliver du in med till kommande säsong?
– Mina målsättningar kommer att vara att utvecklas så mycket som möjligt både på och utanför planen. Självklart är det även att göra minuter i A-laget, avslutar Max Wolf-Watz.