Umeå FC Akademi:s dröm om spel i division 2 nästa år är över efter 1-1 i returmötet mot IFK Umeå under lördagen. IFK Umeå blir kvar i division 2 även nästa år efter 3-1 sammanlagt.
– Vi gör en bra match mot ett bra IFK Umeå, säger UFC Akademi-tränaren Jörgen Sundberg.

UFC Akademi hade en tuff uppgift inför lördagens match mot IFK Umeå då man förlorade första kvalmötet med 0-2 och hade mycket press på sig att göra mål. IFK Umeå var inte lika vassa i returmötet medan UFC Akademi tryckte på redan från minut ett. Men det var ändå hemmalaget som tog ledningen innan pausvila och UFC Akademi lyckades kvittera i den andra halvleken och var i jakten på ytterligare mål i slutminuterna men hemmalaget höll sig undan och matchen slutade 1-1.

Det var en jämn första halvlek. UFC Akademi började lite bättre medan IFK Umeå var lite avvaktande i de första minuterna och bjöd inte på så mycket framåt. UFC Akademi var i behov av minst två snabba mål. Bortalaget spelade framåt och skapade en hel del chanser men utan någon utdelning. IFK Umeå växte in i matchen och tog ledningen genom Jesper Lindgren Gysenius när han nickade in 1-0 i den 31:a spelminuten.   
UFC Akademi försökte ge tillbaka men den första halvleken slutade 1-0 till IFK Umeå.

I den andra halvleken kom UFC Akademi lite vassare ut och var i jakten på en reducering men hemmalaget försvarade sig bra och gav inte fria ytor. Men bortalaget gav sig inte och reducering-målet kom i den 84:e minuten genom Yoel Embaye.

UFC Akademi skickade in två fräscha spelare i hopp om att göra ytterligare mål. De sista minuterna var bortalaget väldigt farliga och kunde ha gjort minst två mål till. Men matchen slutade 1-1 och UFC Akademi blir kvar i division 3 nästa år.

UFC Akademi-tränaren Jörgen Sundberg är nöjd med lagets insats trots 1-1.
– Vi gör en bra match mot ett bra IFK Umeå. Även om de spelar på resultat så pressar vi dem under dagens 90 minuter, säger Sundberg och fortsätter:
– Sett över 2 matcher så är det nog rättvist att de får vara kvar men vi visar att Umeå FC:s satsning på en Akademi kommer att ge resultat.

Jörgen Sundberg tycker att det har varit ett bra år och ser fram emot den kommande säsongen.
– Mycket bra säsong av hela Akademin, U17 som tar steget upp i pojkallsvenskan samt de ”äldre” som är med och fightas om en plats i Division 2. Vi ska fortsätta att utveckla unga fotbollsspelare. Vi ska vara hela Umeås FC.

IFK Umeå – UFC Akademi 1-1 (1-0)
Målen: 1-0 (31) Jesper Lindgren Gysenius, 1-1 (84) Yoel Embaye.