Umeå FC Akademi vann borta med 5-0 mot IFK Kalix under lördagen i den sista omgången av Division 3 norra Norrland. Segern innebär att UFC Akademi får kvala upp till Division 2.

UFC Akademi åkte till Kalix med ett enda mål; vinna matchen för att få kvala till division II nästa år. Det skulle innebära att hänga med och skapa heta lägen redan från start och det gjorde Umeålaget när Hugo Westerberg gav bortalaget ledningen i den tredje spelminuten. Målkungen Victor Kamf utökade till 2-0 sju minuter senare.

Kalix var nära att reducera genom Simon Gustavsson när han hade ett helt öppet läge men UFC Akademis målvakt Marcus Hällgren räddade och den första halvleken slutade 2-0 till bortalaget.

UFC Akademi var lika stabila i andra halvlek och gjorde det svårt för hemmalaget som hade svårt att komma på farliga lägen.

Victor Kamf gjorde sitt andra mål för dagen när klockan har passerat 66:e minuten efter att hemmalaget slarvade i försvarsspel. 4-0 kom i den 77:e minuten genom Isac Örnberg som gjorde sitt första mål denna säsong och fyra minuter senare satte Max Wolf-Watz spiken i kistan när han gjorde 5-0 till UFC Akademi som är klara för en kvalplats till division II.

Vad säger du om er prestation?
– Mycket bra att åka lång väg för att möta ett lag som inte har något att spela för och ändå prestera fin fotboll, säger UFC Akademi-tränaren Jörgen Sundberg.

Jörgen Sundberg är stolt över sina killar för en kanonsäsong.
– Sandvik vann och vi får kvala. Vi har sedan omgång 8 legat topp två i serien, vi har ändå aldrig haft ett uttalat mål att vinna serien. Mycket roligt och lärorikt för våra unga killar att få uppleva detta tillsammans, säger Sundberg och avslutar:
– Hela laget gör en mycket bra match och är beroende av varandra så därför får alla beröm idag.

IFK Kalix – Umeå FC Akademi 0-5 (0-2)
Målen:
0-1 (3) Hugo Westerberg, 0-2 (10) Victor Kamf, 0-3 (66) Victor Kamf, 0-4 (77) Isac Örnberg, 0-5 (81) Max Wolf-Watz.