Idag klockan 14.00 öppnar anmälningarna till Umeå FC:s nya satsning, Umeå E-sport Camp! Campen görs i samverkan med Nordic E-sport League och Medborgarskolan.
– Vi tror att detta behövs, säger Umeå FC:s Markus Wikström

Att E-sporten har vuxit sig gigantisk är ingen överdrift och flera världsklubbar inom fotbollen, såsom PSG och Real Madrid, har värvat E-sportare till sina organisationer. I några år har även SEF (svensk elitfotboll) och dess klubbar (allsvenskan och superettan) arrangerat turneringar. Nu testar Umeå FC tillsammans med Nordic E-sport League och Medborgarskolan ett nytt koncept, ett E-sport-läger.
– E-sport har varit stort sedan flera år tillbaka men det är på senare tid den har börjat få sitt erkännande och mer medial tid, förklarar Umeå FC:s Markus Wikström och fortsätter:
– Eftersom att vi vet att det finns oerhört många duktiga E-sportare i Umeå så vill vi testa det här.

Lägret kommer dock inte bara präglas av spelande och skärmtid. Det handlar om utbildning, där hälsan är enormt viktig.
– Det är egentligen därför vi gör det här. Forskning idag visar att barn och ungdomar rör på sig mindre och mindre. Givetvis har ”skärmtiden” med det att göra där tv-och data-spel är en stor del. Vi tror dock inte på att förbjuda barn och ungdomar skärmtid via tvång. Vi kommer aldrig kunna ta ifrån denna generation sina skärmar. Däremot kan vi utbilda ungdomar om vad som egentligen krävs för att bli en framgångsrik E-sportare och det är så mycket mer än bara skärmtid. Frågar man de mest framgångsrika E-sportarna så ligger det oerhörd hård fysisk träning bakom. Dessutom väldigt strukturerade matvanor samt sömn. Därför är vi extremt stolta över att kunna presentera Emil ”Heaton” Christensen som föreläsare.

Emil ”HeatoN” Christensen

Emil ”Heaton” Christensen ja, kanske världens kändaste E-sportare. Deltagare i Mästarnas Mästare 2016. Han kommer att prata om sin resa till världstoppen och hur han la om sin livsstil för att komma dit.
– E-sporten har vuxit så stor på så kort tid och tyvärr medför det problem på vägen. Idag finns det ingen vidare organisation från hobbynivå till världstoppen, där väldigt få egentligen vet hur man blir bättre. Många tror att desto mer skärmtid man har, desto bättre blir man, menar Wikström och fortsätter:
– Det medför två stora problem. Ohälsosamma barn som endast sitter och spelar och förtvivlade föräldrar som känner panik över att ens barn sitter framför datorn hela tiden. Vi alla har förebilder som vi ser upp till, som vi vill vara eller iallafall kopiera i många sammanhang så även E-sportarna. Där tror vi ”Heaton” kan var en nyckelfaktor.

Man kommer även att utbilda deltagarna i varumärkesbyggande och streaming.
– Inom E-sporten är du ditt eget varumärke. Det medför stort ansvar tex. hur du beter dig på forum, i chatter och sociala medier. Vill du lyckas så gäller det att ha koll på dessa bitar. Beter du dig som ett svin kommer inte något framgångsrikt lag vara intresserad av dig.

Campen går av stapeln på Umeå Folkets Hus under höstlovet (31/10-2/11).
– Första dagen kommer vi endast vara en ren och skär utbildningsdag med tre föreläsningar och de två återstående dagarna kommer vi att E-sporta. Det under ledning av utbildade E-sport-tränare, säger Wikström och avslutar:
– Det ska bli spännande hur detta tas emot, det är ett nytt koncept som vi kör och vi tror mycket på det. Vi tror att det behövs, annars hade vi aldrig gjort det.

Mer information och anmälan hittar du på www.umeaesportcamp.se