Umeå FC:s tränare Andrée Jeglertz är klar som assisterande tränare för det kanadensiska damlandslaget för 2019. Han kommer redan under hösten att påbörja delar av arbetet med sin nya arbetsgivare kombinerat med sitt jobb som tränare i Umeå FC.
– Jag är glad att jag fått frågan och denna möjlighet att verka i ett av världens bästa landslag men samtidigt känns det tufft att behöva vara borta från spelare och ledare under vissa matcher under hösten, säger Jeglertz.

Umeå FC, CSA (Kanadas fotbollsförbund) och Jeglertz har hittat en överenskommelse om att Andrée redan under hösten kommer att påbörja sin nya tjänst.
– Jag fick en förfrågan för någon vecka sedan där tjänsten egentligen skulle börja redan i hösten. Jag blev så klart intresserad men ett av mina önskemål var att avsluta med laget under hösten. Dock var en av kriterierna i tjänsten från dem att jag skulle delta i de matcher och kval som äger rum under hösten. Nu blev det en kompromiss där jag kan göra båda, berättar Jeglertz och fortsätter:
– När sportgruppen och styrelsen var positiva till att släppa mig på dessa uppdrag under hösten har det pågått en process att hitta en sportslig lösning under tiden jag inte är på plats samt en diskussion med Kanadensiska förbundet.

Berätta om ditt nya uppdrag!
– Under hösten kommer jag att delta i de samlingar och kval som laget har dvs. träningsmatcher och kvalmatcher för VM 2019. Detta för att sätta mig in i verksamheten, lära känna spelarna, hitta arbetssätt, roller samt samarbete med förbundskapten Kenneth Heiner-Muller och övriga i organisationen.

Andrée kommer att vara borta från Umeå FC:s verksamhet under två perioder på hösten och missar därmed matcherna Skellefteå (h), Västerås SK (b), Linköping (b), Carlstad (h), Karlslund (b), Assyriska (h). Under den tiden så kliver den nuvarande assisterande tränaren Magnus Henrysson upp som huvudtränare och den f.d. Umeå FC-spelaren Jens Sjöström kommer in som ny assisterande tränare.
– Jag ser det som att jag fortfarande är med laget och ledarna fast jag fysiskt inte är på plats. Självklart kommer vi regelbundet att maila, ringa etc. för att uppdateras om läget. Jag kommer hjälpa till med de delar som jag hinner och som de behöver. Laget kommer att vara i goda händer av dessa två herrar och de kommer sköta den dagliga verksamheten perfekt.
– Jag och Magnus har jobbat tillsammans under hela året med spelartruppen och alla inblandade vet hur vi tränar, spelar och verkar – på och utanför plan, vilket gör att verksamheten kommer fortsätta i samma riktning även när jag inte är där. Jens kommer att bli bra i sin nya roll med de erfarenheter, den kompetens och det engangemang han har för föreningen och laget. Han är insatt i det ledarskap och filosofi jag och Magnus står för eftersom han nyligen varit i vår verksamhet samt känner Magnus väl sedan tidigare.
– Vi är i ett intressant läge i tabellen som vi alla är beslutsamma att förvalta på det bästa sättet genom att tillsammans bli ännu bättre dagligen. Detta förändrar definitivt inte våra målsättningar och lagets ambitionsnivå.

Andrée kom till Umeå FC inför säsongen 2017 och skrev då på ett 2+1 års-kontrakt. Extraåret kommer därmed inte att fullföljas då han kommande säsong kliver över fullt ut till sin nya arbetsgivare.

Lösningen med Magnus Henrysson och Jens Sjöström löper säsongen ut.

Håkan Bäckström, ordförande i Umeå FC:
– Vi gläds åt Andrée för den möjlighet han nu fått och är helt trygga med den lösningen vi fått till med Magnus och Jens under perioden då Andrée är borta under hösten.
– Detta medför också att vi nu under hösten kommer att inleda en rekryteringsprocess av en ny huvudtränare till kommande säsong.

Andrée Jeglertz blir den fjärde Umeå FC-tränaren/ledaren under de senaste fyra åren som tagit steget till elitfotboll (Maths Elfvendal IFK Norrköping/Svenska herrlandslaget, Daniel Bäckström IFK Norrköping/Örebro SK, Johan Sandahl Dalkurd FF)