Vi har avverkat en 12 dagars ledighet och är nu tillbaka i träning. Spelarna hade tre dagars vila och sedan följdes individuella program gjorda av vår fystränare L-G Skoog.

Innan vi skiljdes åt gjorde vi en utvärdering tillsammans, spelare och ledare. Vi har gått igenom många olika faser av våren men när vi sammanfattar den är vi ganska nöjda. Tyvärr var avslutningen av våren inte bra vilket så klart sänker omdömet av våren men som helhet har vi fler positiva saker än negativa.

Vi gör fyra utvärderingar per år; efter åtta omgångar, 17 omgångar, 22 omgångar samt efter seriens slut. Allt utgår från de prestations- och resultatmål vi satte upp innan säsongen.

Det vi framförallt är nöjda med är;
– Presspel högt upp i plan. Detta har gett oss många bollvinster nära motståndarens mål men samtidigt också ett större bollinnehav eftersom vi tvingar motståndaren att ta tidiga uppspel och vi vinner bollen oftare. Jämfört med i ifjol då vi mer väntade på motståndarens misstag.
– Insläppta mål är också klart lägre än ifjol. Mycket beroende på att vi utsätts för färre situationer i eget straffområde (pga tidigare bollvinster), vi är bättre i att försvara eget straffområde samt jobbar vi väldigt hårt för varandra i försvarsspelet.
– Förmågan att anfalla på olika sätt. Under början av säsongen blev det mycket anfallsspel genom kanter och inlägg, men efter en justering av våra forwards utgångspositioner skapar vi nu även bra situationer centralt i plan.
– Vi har startat många matcher väldigt bra, flera mål har gjorts första 15min.
– Vår kommunikation mellan spelare har utvecklats mest tycker jag. Idag är vi bra på att hjälpa varandra i träning och match för att bli bättre. Oavsett om en spelare lyckas eller misslyckas måste vår feedback till honom göra att hans nästa aktion blir så bra som möjligt. Det går bara att göra genom positiv och konstruktiv feedback.
– Våra träningar har generellt varit på bra nivå. Eftersom alla pass och övningar utgår från vårt spelsätt får spelarna varje dag arbeta i sin roll och position. Att samtidigt driva upp tempo och vinnarmentalitet kan ibland vara svårt men vi hjälps åt att göra det så bra som möjligt. Vi strävar efter att hela tiden ligga mellan 16-20 utespelare på träning för att kunna belasta spelare på rätt nivå. För många blir för lång vila, för få ger för hög belastning under veckan och du kan inte träna lika mycket som du vill.
– Vi hade ifjol en del utmaningar med överbelastningsskador, framförallt under våren. Detta har varit bättre i år, mest pga spelarna har vant sig vid intensitet och mängd samt har vi blivit bättre på förebyggande träning och lyssna på spelarnas fysiska status.
– Truppen är ganska jämn, oavsett vilka spelare som startat eller varit borta så har laget klarat av att hålla ungefär samma nivå. Detta är en av våra nyckelfaktorer.

Det vi måste jobba med är;
– Tålamod i anfallsspelet. När vi jobbar hårt i vårt höga presspel måste vi bli bättre på att etablera lite längre anfall för att vila samt göra laget kompaktare i anfallsspelet med. Detta bör göras på motståndarens planhalva.
– Avgörande passningar ska vi utveckla, både från kant och centralt. Löpningar inne i straffområdet, spel på andrarörelsen samt relationer mellan spelare.
– Förmågan att laborera med våra centrala mittfältare. Skapa övertag på kant alternativt överbelasta framför motståndarens backlinje.
– Förmågan att variera mellan högt och lågt försvarsspel. Det går att spela med hög press hela matchen, fysiskt, men ibland möter man en motståndare som är svår att komma åt. Det måste vi hantera bättre.
– Vår forceringsfas har inte varit tillräckligt tydlig och framgångsrik.
– Hantera motgångar. Här måste vi bli bättre på att som lag hitta sätt att ta oss igenom svåra perioder av matcherna för att kunna vända tillbaka matchen till vår fördel.
– Omställningsspelet olika skeden är också en sak vi ska lägga mer tid på under hösten. Värdera direkt eller indirekt omställning, både offensivt och defensivt.

De viktigaste målen är att följa våra värderingar. Många saker har varit väldigt bra här men samtidigt finns det också saker som vi måste utveckla. Framförallt måste man med dagens unga spelare tydliggöra deras roll i laget och få dem att inse att ”om laget lyckas, har jag stora möjligheter att lyckas”. Inte tvärtom….

Under sommarfönstret har många av våra konkurrenter i serien gjort förändringar i sina trupper. Detta har vi inte möjlighet att göra, men det behöver inte betyda förbättringar för våra motståndare. Det är viktigt att hitta rätt i de spelare man ska få in, vi har ”bara” tre månader kvar av serien och det är oftast den tiden det tar för att bygga ett lag (jan-mars). Med felrekrytering gör man mer skada en nytta ibland.

Vi har haft en bra resultatmässig vår för alla lag i föreningen. U17 leder sin serie och division 3-laget ligger på andraplats. Båda lagens huvudsyfte är att utveckla spelare till Umeå FC A-lag, genom bra tränings-och matchmiljö. Att de vinner matcher är självklart väldigt kul och viktigt men prestationerna och utvecklingen är i fokus. Ledarna gör ett bra väldigt bra jobb där.

Nu går vi in i en spännande höst. Alla lagen är med i toppen av sina serier och det finns många intressanta spelare i föreningen. Både idag och inför framtiden.

Vi hoppas att ni kommer och stöttar våra lag under hösten, det behövs. Vi vill vara hela Umeås FC, vilket bl.a. innebär att alla i Umeå ska känna en viss tillhörighet till oss.

/Andrée