Efter att ha varit en av UFC Akademis främsta spelare under de senaste säsongerna har Yoel Embaye, 18, nu belönats med ett A-lagskontrakt med Umeå FC. Kontraktet är skrivet på 2,5 år.
– Jag blev glad och är tänkte ”äntligen”, men kände även själv att det var på G.

Yoel kom till Umeå FC:s organisation redan för fem år sedan från Ersboda SK.
– Åren här har varit bra och jag trivs här. Jag har haft som mål sedan några år tillbaka att ta steget upp till A-laget och det är därför jag har stannat så länge i klubben, berättar han.

Embaye spelar i den klassiska ”nummer 10-rollen”, en roll som han är klippt och skuren för.
– Jag är en offensiv mittfältare som gillar att driva rättvänd mot backarna och slå instick, säger han och trots den lite mer tillbakadragna anfallsrollen har han gjort 13 mål för UFC Akademi under året, vilket är näst bäst i Division 3 Norra Norrland.

Inför säsongen var han en av tre spelare (Victor Kamf och Max Wolf-Watz de andra två) som skrev på ett lärlingskontrakt med Umeå FC vilket inneburit många A-lagsträningar under året. Träningar som givit mycket menar han.
– Det har varit lärorikt och det har gett mig mycket att jag tränat mycket med A-laget. Jag har utvecklats mycket och jag känner mig säkrare och bättre än vad jag kände mig i vintras.

Nu när Yoel Embaye är varm i kläderna så väntar nästa steg.
– Nu när jag har tagit klivet upp så är nästa mål såklart att konkurrera om speltid, avslutar han.

Andrée Jeglertz om Yoel Embaye:
– Den bästa spelaren i en nummer 10-position jag sett på många år. Hans förmåga att bli spelbar, rättvänd samt ha lösningar sista tredjedelen ska bli väldigt intressant att jobba med. Han har en del fysiska delar att utveckla samt sin jämnhet i träningar och matcher men har är ung och kommer må väldigt bra av att vara vår miljö dagligen.

Yoel Embaye skrev inför säsongen på ett lärlingskontrakt med Umeå FC. Skillnaden mellan ett lärlingskontrakt och ett a-lagskontrakt är att under ett lärlingskontrakt är man skriven i UFC Akademi och under ett a-lagskontrakt är man skriven i Umeå FC. Dvs så är Yoel nu uttagningsbar i Division 1 med möjlighet till spel även i UFC Akademi (Division 3).