Under förra veckan genomförde Umeå FC sin årliga Sommarakademi, det för nionde året i rad. Deltagarna fick då besök av organisationen Locker Room-talk.

Över 100 grabbar i åldrarna 9-14 år deltog i årets upplaga av Umeå FC Sommarakademi. På två ställen, Umeå Energi Arena och Nolia, så drillades det fotboll i fyra dagar. Men det var inte bara fotboll på schemat.

Organisationen Locker Room-talk var under onsdagen på besök och hade utbildning för alla deltagare.
– Ett mycket positivt besök. Att få möjligheten att träffa så många ungdomar över en dag var mycket värdefullt, säger Leon Allinge, utbildare på Lockar Room-talk.

Locker Room-talk är en ideell organisation som arbetar med jämställdhet och schyssta attityder mot snacket i omklädningsrummet i ett förebyggande syfte. Ett ämne som är högaktuellt i dagens samhälle.
– Vi kände att det var ett ypperligt tillfälle att låta Locker Room-talk komma och ha utbildningar för Sommarakademi-deltagarna. Eftersom att vi inte inte själv har ungdomslag så är detta det tillfälle vi samlar många grabbar i olika åldrar, från många olika Umeå-föreningar, säger Markus Wikström, Sommarakademi-ansvarig och fortsätter.
– Vi vet att ämnet är väldigt aktuellt och det behöver lyftas. Vi blev inte minst varse om det efter Sveriges match mot Tyskland.

Locker Room-talk fick sitt absoluta genombrott då man på Idrottsgalan förra året fick motta Zlatan Ibrahimovic pris ”Number 10” för sitt arbete.
– Intresset exploderade kan man säga, vilket betyder oerhört mycket för oss att fler vill vara med och stoppa skitsnacket i omklädningsrummen. Nu håller vi i utbildningar så vi kan vara fler som kan åka ut och utbilda ungdomar över hela Sverige.

Tanken är nu att Umeå FC och Lockar Room-talk ska starta ett tightare samarbete.
– Vi tyckte båda att detta var en bra start. Vi i Umeå FC vill ha en övergripande roll för Umeå-fotbollen och inslag som detta är viktiga för att stadens fotbollsungdomar ska utvecklas på mer än bara fotbollsplanen. Nu ska vi, Umeå FC och Lockar Room-talk, bara bestämma på vilket sätt vi ska jobba vidare, avslutar Wikström.

Läs mer om Locker Room-talk här!