Den offensiva mittfältaren Emmanuel Yeboah, 20, är klar för Umeå FC. Kontraktet är skrivet på ett år.
– Jag är så glad att vara på plats! I’m amazed!, säger han.

Resan till Umeå började redan i tisdags från hemlandet Ghana. Via Köpenhamn och Malmö så landade tillslut Emmanuel Yeboah i Umeå efter midnatt på onsdagen. Med sig har han sin agent Niklas Strand och moderklubben Miracle FC:s president Nii Amoo Cudjoe.
– Det är första gången jag är i Sverige och i Europa, berättar han och fortsätter:
– Men det är fantastiskt vackert här, säger han när han tittar ut genom fönstret på kansliet.

Emmanuel Yeboah tillsammans med Miracle FC-presidenten Nii Amoo Cudjoe och agenten Niklas Strand. Foto: Markus Wikström

När det anländer en spelare från Ghana till Umeå FC så är det lätt att man drar kopplingen till legenden Shamo Quaye.
– Han är väldigt stor hemma, en legend. När jag var på väg till flygplatsen för att ta mig hit frågade taxichauffören mig vart jag skulle. Jag berättade att jag skulle åka till Sverige för att spela fotboll och han började prata om just Shamo. Men jag vågade aldrig berätta att jag skulle till han förra klubb för då hade jag aldrig kommit iväg, skrattar Emmanuel.

Emmanuel Yeboah håller upp landsmannen Shamo Quayes matchtröja, den numera pensionerade nummer 21. Foto: Markus Wikström

Emmanuel började sin spelarkarriär i en klubb som heter Miracle FC innan han senare gick vidare till Premier League-laget Medeama FC. En klubb som då tränades av svenske Tom Strand. Laget tog sig hela vägen till Africa Confiderations Cup (Afrikas svar på Champions League).
– Tom tyckte att jag gjorde väldigt bra ifrån mig och trodde verkligen på mig. Med hans hjälp tog jag en plats i Ghanas U-20-lag där vi mötte Etiopien.

Vart trivs du bäst ute på planen?
– Främst som en offensiv mittfältare. I de ytor där jag kan få en chans att sätta mina lagkamrater i bra lägen, berättar han och fortsätter:
– När jag växte upp ville alla göra målen, men jag älskade att spela fram och så är det även nu.

Det är en lång resa att ta sig från Ghana till Umeå, både distansmässigt men även fotbollsmässigt. Allt handlar om att få chansen att spela i Europa. Så vad är de riktigt stora drömmarna?
– Det är en dröm för mig att tagit mig till Umeå FC. Vart det leder är upp till mig så mitt fokus är att prestera här och göra mitt bästa för klubben. Vart det leder får vi se, säger han ödmjukt.

Andrée Jeglertz är nöjd över att ha Emmanuel Yeboah på plats.
– Det har varit en lång process att få honom hit, så det känns bra att han är på plats. Det är en spelare vi har fått goda rekommendationer kring och ska bli spännande att se i vår miljö. Han kom som sagt igår och vi får ge honom tid att komma in i det, berättar Jeglertz och fortsätter:
– Den här värvningen har möjliggjorts via ett väldigt bra samarbete med Emmanuels representanter vilket gör att det inte belastar oss ekonomiskt.

Emmanuel Yeboah kommer att spela i tröjnummer 20.