Under säsongens gång kommer huvudtränaren Andrée Jeglertz att informera om läget i och kring Umeå FC under rubriken ”ajMessage”.

Omstart 2018 samt att bygga en spelartrupp

Idag kör vi igång igen efter helgerna. Spelarna har haft 17 dagars egen träning och följt de individuella träningsprogram som vår fys-tränare L-G Skoog gjort åt dem. De har bestått av löpning och styrketräning samt en del individuella övningar för att stärka upp svagheter i rörlighet och ojämn styrkebalans.

Dagens första pass handlar om fystest för att stämma av var vi befinner oss i förhållande till förra året samt säkerställa att egenträningen sköts på rätt sätt.

Januarimånad kommer sedan består av sex pass/vecka, måndag till lördag. Fyra fotbollspass samt två fyspass (styrketräning och löpning). Månaden kommer att handla om att vänja sig vid mängden träning igen och där så många som möjlighet ska klarar av att bedriva hela månaden på fotbollsplanen. Detta medför att intensiteten och belastningen inte får bli för hög, då finns en risk att vi får överbelastningsskador tidigt. Under förra året hade vi det och vissa spelare missade stora delar av uppbyggnadsfasen som sedan påverkade dem under resten av säsongen. De fick inte den bas som krävdes.

Alla fotbollsträningar baseras på vilket spelsystem och principer laget har. Alla övningar, oavsett passningsövning eller spelmoment, ska vara hämtat ur vilka positioner spelarna har på planen samt eftersträva vad vi vill göra i försvars-, omställnings- och anfallsspelet.

Vi kommer även att prioritera vissa moment i vårt spel som vi, efter utvärdering 2017, känner att vi måste bli bättre på.
Dessa moment är bl a
– Mod att vinna bollen högt samt övrigt presspel i försvarsspelet. Mer arbete framåt än förflyttning i sidled. Även relationerna mellan spelarna i försvarsarbetet ska vi utveckla.
– I anfallsspelet måste vi utnyttja våra spelare bättre utifrån deras bästa egenskaper, framförallt i sättet vi skapar målchanser. Genombrott centralt, som kräver mer halvvända spelare samt mer fokus på att spela bollen framåt i så stor utsträckning som möjligt.
– Det finns även några moment som vi ska lägga tid på;

  • Hur vi hanterar lag som sätter hög press
  • Hur spelarna blir bättre på att orientera sig innan bollmottag
    Träningskvalitén är fundamental för ett lags framgång. Därför ska vi också bli bättre på att säkerställa att vi gör varje träning till det absoluta bästa.

Vi har ett första läger och match den 19-21/1 i Vasa mot finska ligalaget VPS. Vi gjorde samma resa och match ifjol, ett bra tillfälle att tidigt testa var vi befinner oss just nu som lag samt möjlighet att sätta normer och värderingar för året.

Samtidigt pågår truppbygget som inte är klart. Vi hade många avtal som gick ut 2017 och ett intensivt arbete har pågått sedan oktober i vår rekryteringsgrupp på fem personer.

Egna spelare med norrlandsanknytning var ifjol över 60% i truppen, här strävar vi efter att ha just 60-75%. Utifrån vår strategiplan. I år har vi lyft upp Albin Bäckström och Emil Johansson från Akademin samt har tre lärlingar och förra året lyfte vi upp tre spelare. Detta är ett gott betyg till vår ungdomssatsning.
Vi har några andra unga spelare i vår trupp 2017 som varit i föreningen under ett antal år och utbildats i en elitmiljö för att bli elitspelare, men som inte matchats så mycket. Här har vi en utmaning att hitta rätt balans, vilket vi jobbar hårt för att lösa. Dock tycker jag att den kravställande, konkurrerande och mängd träning vår miljö erbjuder är svår att ersätta mot matchtid på en lägre nivå.
Bland unga spelare är det idag stor fokus på matchtid, vilket vi märker i alla våra lag i föreningen. Dock är det ibland förvånande att riktigt unga spelare väljer att lämna elitmiljön för att få matchtid i lägre- eller på samma serienivå.

Spelare utifrån måste vi ha eftersom vi har konkurrerande föreningar i stan där vissa duktiga Umeå-spelare finns samt eftersom vi har både kortsiktiga och långsiktiga mål i föreningen som kräver resultat varje år. Att få spelare från övriga Sverige att flytta till Umeå är inte det lättaste. Det vi kan försöka locka med är vår satsning mot Superettan, om spelaren ska studera eller har andra anknytningar till stan. Andra förutsättningar som träningsmöjligheter och lön är oftast svårt att konkurrera mot södra Sverige. Här är ibland utländska spelare lättare att få hit. De vill profilera sig i Europa och ser Umeå som en bra språngbräda till detta. Dock gäller det för oss att hitta de spelare som bryter mönster och är spetsspelare, som vi inte själv har i vår närhet.

Bygget fortsätter några veckor till och vi har några intressanta spelare på gång. Jag är säker på att 2018 kommer vi ha ett ännu slagkraftigare lag än 2017 med målet att verkligen utmana om de attraktiva platserna högst upp i tabellen.

Kom gärna och besök några av våra träningar under kommande veckor!

/Andrée