Nu står det klart. Lagkaptenen och den tvåfaldige ”Årets UFC:are”, Dillan Ismail, stannar i Umeå FC. Det nya kontraktet sträcker sig över 2019.

Ryktena har varit många kring mittbacksklippan Dillan Ismail där lockropen kommit från lag i högre divisioner. Trots det så väljer Ismail att förlänga sitt kontrakt med Umeå FC.
– Mitt mål har hela tiden varit att välja det som är bäst sportsligt för mig. Med det menar jag att klubbens nivå, ambitioner, förutsättningar osv ska passa mig för min vidareutveckling. De klubbar som har varit i kontakt med mig har varit från en högre nivå. Däremot har de resterande faktorerna känts bättre med UFC, säger han och fortsätter:
– Här har jag en roll som jag vet att jag utvecklas bäst i och klubben satsar för att gå upp i Superettan. Det kändes bäst.

Dillan kom till Umeå FC inför säsongen 2013 och kliver nu in i sin sjätte säsong i klubben. Under tiden har han utvecklats till en av lagets stöttepelare, blivit utnämnd till lagkapten och blivit framröstad till ”Årets UFC:are” två gånger (2015 oh 2017). Han noterades även för 100 spelade matcher för klubben under den gångna säsongen.
– Varje år har varit lärorika och väldigt utvecklande. När jag först kom till klubben hade jag ingen tanke på att jag skulle bli utnämnd till kapten eller vinna ”Årets UFC:are”. Men jag upplever att jag har tagit stora kliv i min utveckling.
– I början var jag mer orutinerad och inte särskilt beprövad. Med åren och fler antal matcher som jag gjorde har jag utvecklat en rutin och trygghet som har varit välbehövlig. I samband med detta och träning har jag även tagit kliv i viktiga delar som försvarsspel, fysik, passningsspel och ledarskap.

Hur summerar du själv ditt 2017?
– Sett till individuell prestation och utveckling var det ett bra år för mig. Jag fick större ansvarsområden i min position både defensivt och offensivt som jag tycker funkade bra. Det var ett år där jag fick ta kliv i att bland annat styra min omgivning i försvarsspel men även vara mer delaktig under uppspelsfasen i det offensiva.

Som vi alla vet så gjorde Umeå FC en fantastiskt vårsäsong under fjolåret men orkade inte att hålla prestationerna uppe under hela säsongen och man slutade tillslut på en femteplacering. Men det finns mycket att ta med sig in i kommande säsong menar Ismail.
– Jag tycker vi definitivt ska ta med vår starka period där vi som grupp gjorde mycket rätt. Det var en period av tydliga ambitioner och bestämdhet hos gruppen.

Vad kan ni utveckla till nästa säsong?
– Vi ska även lära oss av hösten och hur det snabbt kan vända mentalt. Vi var inte ett sämre lag fysiskt eller tekniskt. Men det finns andra stora faktorer som kan vara avgörande för en grupp – t.ex. att kunna arbeta effektivt i motgång.

Med ett nykritat tvåårsavtal med Umeå FC så ser nu Ismail fram emot 2018 och hoppas på stadens stöd.
– Det kommer bli ett kul och intressant år. Det blir en längre säsong med fler matcher att se på. Detta år behöver vi ta större kliv för att nå vårt mål – Superettan. Vi hoppas kunna göra med ert stöd!

Andrée Jeglertz om Dillan Ismail:
– En av våra bästa spelare fjol samt en väldigt viktig ledargestalt i gruppen. Han har också ett driv av att utveckla sig själv och övriga vilket gör att han ställer krav på sin omgivning, krav som hjälper hela Umeå FC att ta nästa steg på vägen mot Superettan.