Tillsammans har det spelat 510(!) matcher i UFC-tröjan. Nu står det klart att Magnus Henrysson och Jörgen Sundberg ska leda UFC Akademi under kommande säsong.
– Jättepännande! Vi kommer till en grupp med stor utvecklingspotential och väldigt ambitiösa killar, säger Magnus Henrysson.

Det är två riktga UFC-legender vi pratar om. Magnus ”Kung-Henry” Henrysson kom till Umeå FC i mitten av 2000 från GIF Sundsvall. Sammanlagt gjorde han nio och en halv säsong i klubben och spelade 224 matcher där han bland annat förde Umeå FC upp till Superettan 2006. Henrysson var även hjälptränare i Umeå FC under Stuart Gibson 2010. Han blir nu huvudtränare för UFC Akademi.
– Jag ser verkligen fram emot det här uppdraget. Att komma till en grupp med väldigt stor utvecklingspotential samt spelare med höga ambitioner tilltalade mig, säger Henrysson och fortsätter:
– Givetvis har jag mycket att bidra när det kommer till erfarenhet från min egen fotbollskarriär som jag tror är viktig men i slutändan är det upp till grabbarna själva. Men vi i ledarstaben ska hjälpa dom på vägen.

Till sin hjälp kommer han att ha ”Mister UFC”. Jörgen Sundberg, som med sina 286 matcher, toppar ligan för mest spelade matcher i klubbens historia. Han var med ända från starten 1987 dit han kom från sin moderklubb Hörnefors IF.
Han är inne på samma linje som ”Henry”.
– Det här är unga spelare som verkligen vill framåt i sin fotbollskarriär och det är det jag brinner för. I mina tidigare tränaruppdrag har jag alltid framhävt de yngre spelarna och gett dom chansen, säger Sundberg och fortsätter:
– Jag har haft en del spelare på skolan (skolfotbollen), utöver dom grabbarna så börjar jag med ett ”blankt papper” vilket jag tror är bra för både mig och spelarna. Dom får visa vad dom går för och jag får bilda mig en egen uppfattning.

Magnus Henrysson kommer senast från ett tränaruppdrag i Sandviks IK, ett uppdrag han har haft de senaste fyra åren.
– Jag har verkligen trivts jättebra i Sandvik, annars hade jag inte stannat i fyra säsonger. Alla människor runt klubben är verkligen äkta föreningsmänniskor och det blev känslosamt när jag tackade för mig. Jag trivdes väldigt bra där.
Du har ju mött UFC Akademi med Sandvik. Vad var din uppfattning om laget då?
– Dom spelade verkligen fotboll om man kan uttrycka sig så. Ibland var dom lite naiva men man märker att de har en bra grund. Man måste komma ihåg att de bara är mellan 16-19 år så de finns mycket kvar att utveckla men grunden finns absolut där.

Både Magnus och Jörgen tror att de kommer komplettera varandra bra.
– Vi känner varandra sedan tidigare men vi han tyvärr aldrig spela tillsammans i Umeå FC, berättar Henrysson och fortsätter:
– Han är en fantastisk människa, härlig personlighet och har lång erfarenhet av fotboll både som spelare och tränare. Sedan har han en god människosyn vilket jag värderar väldigt högt.
Sundberg säger detsamma om sin kollega.
– Det kommer bli fantastiskt roligt att jobba med Magnus. Vi kan lära mycket av varandra och kommer ha väldigt roligt ihop.