Under hösten har Umeå FC i samarbete med Riksbyggen startat upp projektet ”Back to the roots” som bygger på att A-lagsspelare varit ute och besökt deras tillhörande moderföreningar.

– Det har varit ett uppskattat initiativ och såklart även lite speciellt för oss spelare att ”vända hemåt” till de platser där vi fick vår fotbollsuppfostran, säger spelaren och en av initiativtagarna till projektet Erik Lundström.
Spelarna har under hösten själva ringt och bokat in träningar med lagen där åldersgruppen Pojkar 2005 i respektive lag valdes ut. Förutom att dela ut giveaways och berätta om vardagen i Umeå FC så har även A-lagsspelarna deltagit i träning.

Erik Lundström var tillbaka i sin moderförening för en dag.

– Vi ansåg att det var roligare för ungdomarna om vi kom ombytta och gästtränade istället för att enbart hålla i någon övning eller liknande, fortsätter Lundström.
Föreningarna som besökts under hösten är Ersmarks IK, IFK Umeå, Umedalens IF, Sandviks IK, Täfteå IK och Tegs SK.
Umeå FC:s Ersmarksuppfostrade mittfältstalang Anton Eriksson var nöjd med besöket i sin tidigare moderförening:
– Kul att se så många duktiga fotbollsungdomar. Tyvärr finns det i dagsläget inget A-lag på herrsidan ute i Ersmark vilket är lite tråkigt men jag hoppas att vi genom detta besök kan inspirera ungdomarna att satsa på fotbollen, menar Eriksson.

Besöket ute hos moderföreningarna är ett led i ett större samarbete med Riksbyggen och marknadsområdeschef Lars Lundgren är tillfreds med utfallet.
– Vi spånade på idéer tillsammans med Umeå FC redan i början på året. Vi på Riksbyggen vill verka som samhällsutvecklare och detta projekt går helt i linje med våra värderingar. Dessutom finns det ett genuint idrottsintresse hos oss vilket gör det extra kul, säger Lundgren.

…likaså Emil Johansson.